Cazul care interesează investitorii și locuitorii din Palazu Mare. Se cere strămutarea dosarului
Știrile zilei
Dosarul care interesează investitorii și locuitorii din Palazu Mare ar putea fi judecat la o altă instanță, din țară. Pe rolul Curții Supreme a fost înregistrată o cerere de strămutare a procesului, cazul aflându-se acum în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
La mijloc sunt hotărârile Consiliului Local Constanța prin care au fost adoptate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pentru cartierul Palazu Mare, vizând inclusiv regimul de înălțime al construcțiilor din zonă.
În primă instanță, cererea de anulare a HCL a fost respinsă de Tribunalul Constanța, dar dosarul a ajuns recent la Curtea de Apel, după ce decizia primei instanțe a fost atacată în recurs.
Acum, o cerere de strămutare a dosarului a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României, ieri, 15 octombrie 2024.
În cauză, petent este Dalila Cornelia Damgalin, cea care a deschis procesul inițial pentru anularea hotărârilor de consiliu local vizând PUZ Palazu Mare.
Intimați sunt Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, pârâții din proces.
Cererea de strămutare va fi repartizată aleatoriu unui complet de judecată din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții Supreme.
Decizia pe care o va lua instanța supremă cu privire la strămutarea cazului nu va putea fi atacată.
Cum explică Tribunalul respingerea acțiunii
Așa cum precizam în edițiile anterioare, în motivarea Hotărârii 1098/2024, prin care a fost respinsă acțiunea pentru anularea PUZ, Tribunalul a arătat, printre altele că „stabilirea unor interdicții de construire a locuințelor unifamiliale pentru anumite zone reprezintă o opțiune a autorităţii publice locale cu privire la stabilirea aspectului exterior al construcţiilor, justificată de necesitatea dezvoltării urbane“.
Judecătorii au mai arătat și că la dosar au fost depuse documente ce reprezintă expunerea de motive care a stat la baza adoptării HCL-urilor atacate, astfel că nu se poate vorbi despre lipsa de motivare a actelor administrative.
Mai trebuie spus că, în proces, s-a adus în discuție, și faptul că, printr-o altă hotărâre a Consiliului Local Constanța (HCL 378/31.08.2023), s-a dispus suspendarea aplicării prevederilor PUZ numai pentru o parte a cartierului Palazu Mare.
Judecătorii de la Tribunal au spus însă că „faptul că prin HCL nr. 378/31.08.2023 s-a dispus suspendarea aplicării prevederilor HCL Constanţa nr. 121/16.05.2011 privind aprobarea documentației «Reactualizare PUZ Palazu Mare III, modificare HCLM nr. 116/2003 şi HCLM nr. 126/2003, teren în suprafaţă de 585 ha aparţinând persoanelor fizice şi juridice» nu poate constitui un motiv care să determine nelegalitatea actului administrativ“.
În aceste condiții, acțiunea pentru anulare a fost respinsă ca neîntemeiată.
Acum, însă, rămâne de văzut dacă recursul în cauză va fi judecat de Curtea de Apel Constanța sau o altă instanță egală în grad, din țară.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Curții Supreme scj.ro
Sursa foto: Înalta Curte de Casație și Justiție a României
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: