Cimitir
Cimitir
Două morminte din cimitirul Pecineaga au fost profanate de doi tineri. Este singurul caz de acest gen petrecut în ultimii 15 ani și, poate, chiar mai mult, în zona Mangaliei. Autorii au primit sentințe relativ blânde, unul dintre ei fiind, la acea dată, minor.

Potrivit instanței, pe 2 decembrie 2015, polițiștii din Mangalia erau alertați de un cetățean cu privire la faptul că mormântul fiului lui din Pecineaga fusese profanat. În aceeași zi, la postul de poliție Pecineaga s-a prezentat un alt părinte îndurerat care a reclamat aceeași faptă.

În primul caz, hoții au spart cavoul defunctului și au furat 500 de euro, bani ce fuseseră puși în buzunarul hainelor mortuare de către părintele acestuia. În al doilea caz, au fost sustrași 50 de euro și verigheta din aur a celui decedat.

Hoții nu au ținut seama de rușinea unui atare fapt: au forțat, cu o rangă, ușa de acces în capela unde își găsise odihna bărbatul, au scos plăcile din beton din interiorul mormântului, apoi au desfăcut capacul sicriului prin forțare și au furat banii.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Polițiștii au reușit să creioneze un cerc de suspecți, iar, ulterior, au auzit că unul dintre autorii faptei ar fi povestit tot ceea ce făcuse, la o petrecere.

Unul dintre cei doi indivizi bănuiți de profanare era minor.

După declarațiile date a poliție, în care și-au recunocut fapta, în fața magistraților cei doi s-au sucit: au spus că, de fapt, polițistul de caz „i-a citit de 6 ori declarația dată de celălalt inculpat și care l-a amenințat că-l va agresa fizic dacă nu va spune adevărul cu privire la profanarea mormântului (…) și că, dacă nu o să spună adevărul, respectiv dacă nu o să declare cum a fost învățat de către organele de poliție o să fie reținut și că, de fapt, el se afla la o fermă, la muncă, în noaptea cu pricina„.

Martorii din dosar au spus că nu este adevărat acest din urmă lucru, mai mult, cei doi ar fi avut antecedente în profanarea de morminte fiind cercetați pentru distrugerea unor cruci din cimitir.

Puși în fața dovezilor, cei doi au recunoscut că au căzut de acord să facă un ban, că au spart mormântul, întrucât știau că tatăl decedatului îi pusese o sumă de bani în hainele mortuare.

Unul dintre inculpați a intrat în mormânt și, la lumina unei lantern ținută de complicele său, a intrat în cavou și a spart capacul cu piciorul. Ulterior au găsit banii, de 50 de euro și au rupt-o la fugă.

Judecătorii din Mangalia au decis ca minorul să fie asistat zilnic, timp de șase luni, de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte.

Tovarăsul său, major, a fost condamnat la un an de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, cu suspendare sub supraveghere.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise (Rejust).

FOTO: Pixabay.

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.