Colectarea separată a textilelor devine obligatorie în România: Producătorii avertizează că hainele se vor scumpi
Știrile zilei
Românii vor fi obligați să colecteze separat hainele vechi și alte textile în vederea reciclării, conform unei noi legi. Producătorii avertizează că această măsură ar putea duce la creșterea prețurilor la articolele de îmbrăcăminte și alte produse similare. Obligația de colectare separată a textilelor va fi impusă la nivelul întregii Uniuni Europene, inclusiv în România, în cadrul Strategiei UE pentru textile durabile și circulare.
Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX) estimează că în România se aruncă anual aproximativ 160.000 de tone de deșeuri textile, dintre care doar 6-10% sunt reciclabile în condițiile actuale. Cu o colectare selectivă eficientă și o industrie bine dezvoltată de sortare și reciclare, acest procent ar putea crește la 25%. În acest context, România va introduce o ecotaxă pentru reciclarea textilelor, iar legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Până la acea dată, va fi necesară dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea, sortarea și reciclarea textilelor. Raul Pop, director de Programe la ECOTECA, subliniază că, de la 1 ianuarie 2025, primăriile vor fi obligate să colecteze separat materiale textile, precum îmbrăcăminte, lenjerii de pat și covoare, dar pentru reciclare vor fi necesari pași suplimentari, inclusiv existența unor reciclatori.
Responsabilitatea financiară va reveni producătorilor, care vor trebui să creeze și să finanțeze sisteme pentru a se asigura că textilele scoase din uz sunt reutilizate sau reciclate, conform secretarului de stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu. Producătorii avertizează că aceste măsuri vor presupune costuri suplimentare, care se vor reflecta în prețurile produselor.
Sursă foto: Pixabay