Condamnați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, ”Dany”, ”Finu” și ”Vecinu” au făcut apel
Știrile zilei
Șapte din cei 13 condamnați dintr-un dosar de trafic de droguri și constituire a unui grup infracțional organizat au făcut recurs la sentința primită de la judecătorii Tribunalului Constanța.
În august 2022, după patru ani de judecată, cei 13 primeau condamnări fie cu executare (cinci dintre ei, care au fost încadrați atât la infracțiunea de trafic de droguri în formă continuată, cât și la constituirea unui grup infracțional organizat) sau condamnări cu suspendare, în cazul celor care doar au fost acuzați de trafic de droguri.
În actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, că, în perioada anilor 2016 – 2018, unul dintre inculpați a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, împreună cu alți doi condamnați din dosar.
Grupul funcționa ca uns: exista un lider, apoi cei care distribuiau drogurile și colectau banii, iar alții erau doar cărăuși (dădeau câte o fugă în diferite orașe din țară pentru a se aproviziona). Existau și responsabili ai serelor de canabis, care se ocupau de îngrijirea culturii indoor, îngrijeau plantele, le urmăreau evoluția, achiziționau îngrășăminte, fertilizatori, turbă, ghivece…
Deși a durat extrem de mult până la o sentință a judecătorilor, cazul a fost, relativ simplu. În urma unor percheziții domiciliare, simultane, la acuzați au fost descoperite două sere indoor, droguri, cântare, grindere, pliculețe, sume de bani, bijuterii, telefoanele folosite în activitatea infracțională.
Procurorii au stabilit că membri grupului au cultivat sute de plante de canabis. Stabilind activitatea infracțională, magistrații au numărat kilograme de canabis și zeci de mii de euro, colectați de pe urma nefericiților dependenți.
Pe lângă iarba propriu zisă, bărbații ofereau spre vânzare și materialul… săditor: semințe de canabis, pe care, ulterior, cumpărătorii le foloseau pentru a crește plante și a-și procura drogurile home-made. Chiar și vânzarea de droguri era oarecum atipică: acestea erau comercializate fie en-detail, cu gramul, fie en-gros, cu kilogramele. Materia primă era adusă direct din sere din București sau din Prahova.
Cum arăta o astfel de seră: o descriu chiar anchetatorii: “o miniseră construită din schelet metalic, deasupra acestuia se află folie din plastic transparentă, groasă, în interiorul aflându-se răsadurile, tuburile de aerisire, lămpile cu bec halogen, prinse de grinzi de lemn”.
În urma unor denunțuri, în 2017 judecătorii și-au dat acordul interceptării telefoanelor celor bănuiți de trafic de droguri, iar un colaborator al poliției a început să strângă probele: a cumpărat câteva un, gram, două, periodic. Bărbatul a luat legătura cu mai mulți dintre cei din dosar și din anturajul acestora, a strâns date, droguri, cam tot ce aveau nevoie procurorii în dosar.
Sentințele din dosar au fost date pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri în formă continuată:
- CVO – 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare
- PRA, zis ”Răducanu”, 3 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie
- HD, 3 ani şi 8 luni închisoare, cu executare
- GNB, zis ”Bogdi”, 3 ani şi 8 luni închisoare
- Teglas Daniel Laslo, zis ”Dany”, 3 ani şi 8 luni închisoare
- DVA, 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată, cu suspendare
- CMM, 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare
- TC, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.
- SVA, zis ”Gill” sau ”Finu”, 1 an şi 7 luni închisoare
- PM, zis ”Mery”, zis ”Vecinu”, 1 an şi 7 luni închisoare
- Printre condamnați se numără și femei: CF, 1 şi 7 luni închisoare, PNI 1 an şi 4 luni și DS, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni, toate condamnate la închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată, toate sentințele cu suspendare sub supraveghere.
Pe lângă kilogramele de droguri ce au fost trimise spre distrugere, judecătorii au pus sub sechestru telefoane, zeci de mii de lei, dar și un adevărat parc auto, de la motociclete, la mașini de teren sau sport, despre care magistrații spun că provin din săvârșirea faptelor reținute în sarcina inculpaților.
Imediat după pronunțarea sentinței, șapte dintre condamnați au făcut apel (printre ei, toți cei cinci care au primit sentințe cu executare). Acesta se va judeca mâine, la Curtea de Apel Constanța.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.