Daf Trans 2000 a pierdut definitiv procesul cu Garda de Mediu și a rămas cu sancțiunile pentru distrugerile provocate în Rezervația Biosferei Delta Dunării
Știrile zilei
Daf Trans 2000 SRL a pierdut definitiv procesul pentru anularea sancțiunilor dispuse de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în anul 2021, după ce în urma unui control s-a constatat că și-a transportat utilajele grele printr-o zonă strict protejată din Grindul Chituc. Recursul a fost respins ca nefondat de magistrații de la Curtea de Apel Constanța.
Societatea Daf Trans 2000 SRL, a fost subcontractată de austriecii de la Strabag, care câștigase licitația organizată de ABADL, aferentă proiectului de „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” – axa prioritară 5, „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”, obiectivul specific 5.1 – Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei, cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră, finanţat prin Programul operaţional Infrastructură mare, care prevedea și prevăzută şi reabilitarea stăvilarelor Edighiol şi Periboina, împreună cu gurile de vărsare în Marea Neagră.
A trecut cu utilajele printr-o zonă strict protejată
Firma condusă de mangaliotul Florin Beu însă nu a respectat niște reguli fundamentale pentru protecția mediului, transportându-și utilajele grele prin mijlocul rezervației, pentru a ajunge la Periboina și trecând inclusiv prin zona strict protejată din Grindul Chituc.
Avizul de mediu care a fost solicitat și obținut înainte de începerea proiectului de reabilitare a stăvilarelor de la Edighiol și Periboina menționa că toate utilajele și materialele necesare reabilitării stăvilarelor vor fi transportate numai pe mare, prin gabare, fără a se intra în zonele protejate ale rezervației.
Comisarii Gărzii de Mediu au constatat însă, în urma unor acțiuni de control efectuare în luna septembrie a anului 2021, că Daf Trans nu a respectat aceste prevederi și și-a transportat utilajele pe roți, lărgind drumul deja existent, nivelându-l și bătătorindu-l, astfel încât să facă transportul mai ușor. Firma a fost sancționată pentru neregulile descoperite.
Recursul a fost repins
Daf Trans SRL a solicitat apoi în instanță anularea notei de constatare înregistrată de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi anularea deciziei emisă în soluţionarea plângerii prealabile îndreptată împotriva notei de constatare anterior indicată.
Dosarul a fost înregistrat pe data de 24 mai 2022, pe rolul Tribunalului Constanța, pe 3 octombrie 2023 magistrații respingând cererea de chemare în judecată formulată de firmă.
“Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii, ca nefondată. Respinge cererea formulată de către reclamanta SC Daf Trans 2000 SRL, în contradictoriu cu pârâta Garda Naţională de Mediu-Comisariatul General prin Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ca nefondată”, se arată în minuta judecătorească.
Și recursul a fost respins recent ca nefondat, de magistrații Curții de Apel Constanța, la finalul lunii aprilie.
Firmă controlată de un mangaliot
Daf Trans 2000 SRL este o firmă cu notorietate la nivelul județului nostru și nu numai, reușind să obțină de-a lungul timpului numeroase contracte cu instituțiile publice.
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 1 aprilie 2023, firma a fost înființată în anul 2000, are sediul social în municipiul Constanța și se ocupă cu lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor.
Unic administrator, asociat și beneficiar este mangaliotul Florin Beu, care a rămas singur la cârma societății, după ce fosta lui parteneră de afaceri, Mihaela Macovei, s-a retras din firmă în anul 2014.
Peste 48 de milioane de euro câștigați din contracte cu statul
În 2022, Daf Trans 2000 SRL a raportat o cifră de afaceri de 81.956.903 de lei, profit de 2.000.529 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 73.152.017 de lei. În același an a încasat nu mai puțin de 240.535.098,18 de lei, adică 293.49% din cifra de afaceri, de pe urma contractelor câștigate la licitații și 1.535.924,42 de lei din acordurile-cadru care i-au fost atribuite prin cumpărare directă.
Peste 20 de milioane de lei din acea sumă sunt reprezentanți de cele două contracte, de 9.910.800 de lei, respectiv 10.245.600 de lei, încheiate cu Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, pentru executarea lucrărilor de întreținere a drumurilor și platformelor de circulație cu îmbrăcăminte din beton.
În 2023 a semnat un acord-cadru cu Administrația Serviciului Public se Salubrizare a Sectorului 6, în valoare de 12.796.181,07 de lei, iar în 2021 s-a ocupat de reabilitarea mai multor drumuri județene din Neamț.
Firma a mai colaborat cu Primăria comuna Castelu, Primăria comunei Tuzla, Primăria comunei Casimcea, Primăria municipiul Mangalia, Primăria comunei Corbu, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad și multe alte instituții.
Sursă foto: Facebook
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: