Direcția Hidrografică Maritimă, contract de peste 3,8 milioane de lei cu o firmă controversată, sancționată de ANRE
Știrile zilei
Unitatea Militară 02133 Direcţia Hidrografică Maritimă Constanța a încheiat recent contractul pentru furnizarea energiei electrice, a cărei valoare se ridică la suma de 3.889.264 de lei cu unul dintre cei puternici jucători din domeniu. Tinmar Energy SA, condusă se afaceristul Augustin Oancea, colaborează cu numeroase instituții publice din întreaga țară și a ajuns în atenția ANRE, care a sancționat-o la începutul acestui an cu o amendă de peste 363 de milioane de lei.
Unitatea Militară 02133 Direcţia Hidrografică Maritimă Constanța a atribuit recent, prin negociere fără publicare prealabilă, contractul pentru furnizare energiei electrice, inclusiv transport, sistem și distribuție la locurile de consum pe care le administrează, pe o perioadă de 12 luni.
Câștigătoarea contractului de 3.889.264 de lei este Tinmar Energy SA, o companie cunoscută la nivelul județului nostru pentru numeroasele colaborări cu instituțiile publice.
Potrivit listafirne.ro, site consultat la data de 7 aprilie a.c., compania a fost fondată în anul 2015, are sediul în Sectorul 1 al Capitalei, pe Calea Floreasca, la numărul 246, dar și nouă puncte de lucru, dintre care două în municipiul Constanța.
Administratorii societății sunt Mustea Gabriel, Toader Sanda, Oancea Augustin Constantin și Martin Administrare & Management SRL iar asociat este compania Martin Oil Energy SRL, deținută de rândul ei de Oancea.
Cifră de afaceri de peste 3 miliarde de lei
În anul fiscal 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de 3.114.071.978 de lei, în scădere față de anul anterior când nouă miliarde de lei, profit de 311.095.018 de lei și datorii în valoare de 703.265.796 de lei.
În anul 2022 a obținut nu mai puțin de 155.836.134,65 de lei din contractele cu instituții publice.
La nivelul județului nostru, compania a mai încheiat acorduri-cadru cu SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța SA, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și alte instituții publice.
Companie sancționată de ANRE cu o amendă de peste 363 de milioane de lei
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 19.01.2024 sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a patru operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.
Această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER. Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei.
Printre acestea se afla și Tinmar Energy SA, care a fost investigată ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale ,,OPCOM”.
În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat Tinmar Energy SA, printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT Furnizare SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ.
Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 83/19.01.2024, operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.
Sursă foto: Pixabay
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: