Dosarul prin care secretarul general al comunei Albești contestă raportul Agenției Naționale de Integritate a ajuns pe masa Curții de Apel Constanța
Știrile zilei
Dosarul deschis de Daniela Dinu, secretarul general al comunei Albești, prin care solicită anularea raportului emis de Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul său, a ajuns recent la Curtea de Apel Constanța. Inițial, cauza fusese depusă la Tribunalul Constanța, dar magistrații acestei instanțe au decis să decline competența către Curtea de Apel, considerând că aceasta este instanța potrivită pentru a judeca speța.
În dosarul cu numărul 8135/118/2023, Daniela Dinu, în calitate de reclamant, a solicitat anularea raportului administrativ întocmit de ANI (raport nr. 40005/G/II/09.11.2023), care a concluzionat că aceasta s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, în perioada 2021-2022, în exercitarea funcției publice de conducere, Dinu a contrasemnat două acte administrative, prin care a fost desemnată președinte al comisiilor de concurs organizate în cadrul instituției. În urma acestor activități, ea ar fi obținut venituri, ceea ce a determinat ANI să considere că a încălcat prevederile legale referitoare la conflictul de interese.
Agenția a invocat, în raportul său, încălcarea prevederilor din Legea nr. 161/2003, articolul 79, precum și din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, articolele 445, alineatele (1), (2) și (3). Conform acestora, funcționarii publici nu pot semna sau aproba acte din care ar putea beneficia direct. În replică, Daniela Dinu a contestat raportul ANI la Tribunalul Constanța, solicitând anularea acestuia.
Dosar declinat de la o instanță la alta
Deși dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului, solicitarea nu a fost analizată în detaliu de instanță, deoarece judecătorii au apreciat că soluționarea cazului ține de competența Curții de Apel. În acest context, dosarul a fost transferat la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Constanța, iar hotărârea Tribunalului de a declina competența este definitivă și fără cale de atac.
În faza inițială, la Tribunalul Constanța, dosarul a fost analizat de completul prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele Secției de Contencios Administrativ și Fiscal. Acum, dosarul urmează să fie înregistrat pe rolul Curții de Apel, unde magistrații vor decide asupra cererii de anulare a raportului emis de Agenția Națională de Integritate.
Amintim că raportul ANI a fost emis în contextul unei evaluări care a constatat un posibil conflict de interese administrativ în activitatea Danielei Dinu.
„În perioada 2021 – 2022, în exercitarea funcției publice de conducere, a contrasemnat pentru legalitate două acte administrative în baza cărora a fost desemnată președinte al comisiilor de concurs organizate la nivelul instituției angajatoare, activități în urma căreia a încasat venituri“.
„Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 445, alin. (1), (2) și (3) din O.U.G. nr. 57/2019“, au transmis reprezentanții Agenției de Integritate cu acea ocazie.
În urma acestor constatări, Dinu a decis să conteste concluziile inspectorilor ANI în instanță, argumentând că măsurile luate împotriva sa nu ar fi justificate.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: