containere
Fostul ministru de Interne, Lucian Bode a vorbit recent despre capturile de droguri din Portul Constanţa, dar și despre singurul scaner pe care îl avem, şi acela îmbătrânit. Liderul PNL spune că ar fi nevoie de patru scannere – două pentru fiecare poartă principală.

Fostul ministru de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, la Parlament, despre capturile de droguri din Portul Constanţa, despre faptul că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, dar și despre faptul că, într-adevăr, există o problemă: lipsa scanerelor.

Lucian Bode a fost întrebat despre faptul că în Portul Constanţa nu s-a identificat un gram de droguri în ultimii 2 ani.

Legat de Portul Constanţa, în 2021, s-au capturat 1,5 tone de heroină, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Această captură nu a fost gestionată în câteva zile, a fost truda muncii organelor de aplicare a legii din România şi din afara României de luni, poate chiar ani de zile.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

La fel, sunt convins că se întâmplă şi acum. Sunt operaţiuni care se desfăşoară în parteneriat, între organele statului român, respectiv partenerii din Europa şi din afara Europei, care cu siguranţă o să dea rezultate”, a spus Bode.

Justificările lui Bode 

Fostul ministru de Interne a arătat că în privinţa rezultatelor controalelor din ultimii doi ani, în Portul Constanţa se procesează anual aproximativ 700.000 de containere pe directivă europeană, 3% este obligatoriu să fie verificate.

Vreau să vă spun, din surse oficiale, informaţia o am de la conducerea Portului Constanţa, toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate.

Avem, într-adevăr, o problemă şi trebuie să recunoaştem. Problema se numeşte lipsa scanerelor, avem un singur scaner şi acela îmbătrânit şi necesar ar fi să avem 4 scanere – 2 pentru fiecare poartă principală.

Aşadar, povestea asta că nu s-a identificat în ultimii doi ani un gram de cocaină sau de droguri este una care poate să fie privită în felul următor: operaţiunile care se desfăşoară pentru identificarea, prinderea şi destructurarea acestor reţele în timp, nu ştiu câte grame de droguri s-au identificat în urma verificării containerelor cu acel scanner. Cred că deloc”, a arătat Bode.

El a precizat că ”aceste cantităţi mari, de sute de kg, tone de droguri, sunt descoperite în urma unor operaţiuni specifice ale organelor de aplicare a legii”.

”Am încredere în această instituţie a statului român, cum este Portul Constanţa, toţi cei care îşi desfăşoară activitatea acolo, îşi face datoria, pentru că nimeni nu poate să părăsească Portul (…) instituţiilor statului român, sigur că nu sunt percheziţionaţi, dar dacă îşi asumă să aibă asupra lor droguri, suportă consecinţele legii”, a afirmat fostul ministru.

Lucian Bode compară Portul Rotterdam cu Portul Constanţa

În Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfă, în Portul Constanţa aproximativ 70.000.000 de tone. În Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct în Portul Rotterdam, iar în portul Constanţa containerele din America de Sud ajung după ce au mai trecut cel puţin printr-un port la verificări. Acestea sunt explicaţiile pe care le am şi le pot face publice”, a răspuns Bode.

Sursă foto: chandlervid85/Freepik
Citește și:

(VIDEO) DESCINDERI la beizadelele care vindeau droguri pe litoral, în restaurante și cluburi de fițe. Printre suspecți sunt și prietenii criminalului de la 2 Mai

CUTREMURĂTOR: Mărturiile consumatorilor de droguri din Constanța. Ce condamnări au primit dealerii lor

Semnele ce îți arată dacă copilul tău a început să consume droguri: „Înlocuiește heroina și se vinde pe stradă”

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.