Fosta firmă de casă a primarului Radu Mazăre vrea neapărat contractul de întreținere a spațiilor verzi din Portul Constanța.
Știrile zilei
Competiția pentru atribuirea contractului de întreținere a spațiilor verzi din cadrul Administrației Porturilor Maritime SA a stârnit o dispută între mai multe companii de profil, culminând cu depunerea unei contestații de către Garden Shop Services SA la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pe 19 septembrie 2024. Firma, cunoscută anterior sub denumirea Pomacost, a cerut anularea comunicării rezultatului și a raportului procedurii emise pe 6 septembrie 2024, acuzând restricții în accesarea dosarului achiziției și solicitând reevaluarea ofertelor depuse.
Prin contestația depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pe 19 septembrie 2024, Garden Shop Services SA, reprezentată legal, a solicitat anularea unor documente emise în cadrul procedurii de licitație organizată de Administrația Porturilor Maritime SA pentru atribuirea unui contract de întreținere a spațiilor verzi.
Contestatoarea a cerut anularea comunicării rezultatului și a raportului procedurii din 6 septembrie 2024, obligarea autorității să reevalueze ofertele și accesul la dosarul achiziției, considerând că i-a fost restricționat accesul. De asemenea, a solicitat posibilitatea de a completa contestația după studierea dosarului și obligarea autorității să acopere cheltuielile de judecată.
În replică, Peisagistica Shri Garden SRL și Garden Center Grup SRL au intervenit, solicitând respingerea contestației și menținerea deciziilor autorității contractante, pe care le consideră legale și corecte. Hiris Garden Expert SRL a depus, de asemenea, o cerere prin care solicită respingerea contestației în ceea ce privește propria ofertă.
Consiliul CNSC a decis să respingă solicitările de anulare a actelor procedurii și de reevaluare a ofertelor, acceptând cererile de intervenție ale Peisagistica Shri Garden SRL și Garden Center Grup SRL. În același timp, cererea de intervenție a Hiris Garden Expert SRL a fost respinsă ca tardivă. Totodată, Consiliul a respins solicitarea contestatoarei de a acoperi cheltuielile de judecată. Această decizie este obligatorie pentru părți, iar acestea pot depune o plângere în termen de 10 zile de la comunicare.
Firma de casă a administrației Mazăre
Garden Shop Services SRL este nimeni alta decât fosta Pomacost care, de-a lungul anilor, şi-a adjudecat zeci de contracte, în valoare de milioane de euro, cu autoritățile publice constănțene.
Înființată în anul 2001, firma și-a schimbat denumirea în 2019, probabil pentru a nu se mai face asocieri cu vechea administrație locală și județeană.
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 1 martie 2024, administrator sunt Pera Lucia Maria, Bisceanu Mădălina, asociați (80%) Bălănescu Laurențiu, care este și unic beneficiar, (10%) Popa Mihai și (10%) Popa Florentina.
Compania a raportat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 18.608.897 de lei, profit în valoare de 4.359.753 de lei și datorii de 5.248.568 de lei.
Firma a încheiat în anul 2022 contracte cu instituțiile publice care i-au generat câștiguri ce însumează 145.034.131,2 de lei. Pe lângă numeroasele acorduri-cadru de la Primăria municipiului Constanța, fosta Pomacost a mai colaborat cu Municipiul Tulcea, CNCF “CFR” SA, Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 și altele.
Dosarul Garden Shop Services, în care au fost implicați Vergil Chițac și Horia Constantinescu
Reamintim că Serviciul Teritorial Constanța s-a sesizat din oficiu, pe 16 noiembrie 2016, cu privire la faptul că, în intervalul septembrie – noiembrie 2021, reprezentanții Primăriei Constanța ar fi dispus plăți ilegale către societatea Garden Shop Services SA, fără a derula procedura de achiziție publică.
Concret, a fost încheiat un act adițional, după ce, în luna februarie 2021, contractul de gestionare a spațiilor verzi, dintre între primărie și firma menționată, încetase prin denunțare unilaterală.
Implicați în dosar au fost edilul Vergil Chițac și Horia Constantinescu, președintele ANPC, care era la momentul respectiv director în cadrul primăriei. În final procurorii Direcției Naționale Anticorupție au clasat dosarul penal deschis împotriva acestora.
Sursă foto: Freepik
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: