În urmă cu opt ani, în noaptea de 5 aprilie 2014, Nicoleta Cengher (22 de ani), Nicoleta Vasiliţeanu (23 de ani) şi Mihaela Tucă (24 de ani) și-au pierdut viața în incendiul de la restaurantul cu specific libanez Beirut din Constanța. După cinci ani de procese, în 2019, judecătorii Curții de Apel Constanța anunțau sentința definitivă în dosar. În total, inculpații au fost condamnați la peste 25 de ani de închisoare și la plata unor despăgubiri de peste 850.000 de euro.

La opt ani distanță, din restaurantul morții de pe bulevardul Tomis, în care cele trei tinere au ars de vii au rămas doar pereții.

Interiorul a fost demolat ori s-a prăbușit, iar pe pereții clădirilor din vecinătate încă să văd urmele lăsate de focul mistuitor:

Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta
Restaurant Beirut Constanta

În seara zilei de 5 aprilie 2014, când  a izbucnit incendiul în restaurantul Beirut, artistele localului – Ioana Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti, cântăreaţă, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia, dansatoare de bellydance, şi Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa – se aflau într-o cămăruță de deasupra restaurantului, la mansarda pe care o foloseau ca vestiar.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Cadavrele arse ale Nicoletei Vasiliţeanu, Mihaela Tucă și Nicoleta Cengher au fost descoperite de pompieri după localizarea şi stingerea incendiului, plafonul etajului surpându-se.

Nicoleta Buirencu, singura care reuşise să părăsească încăperea, a fost găsită la timp şi transportată cu o aeronavă SMURD la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde, după două zile, încă expectora cenuşă, intoxicarea cu fum fiind una foarte gravă. Medicii i-au făcut transplant de piele de pe coapsă, la picior şi la mână, fata fiind internată aproape o lună în spital.

Nicoleta, singura supraviețuitoare, avea atunci 19 ani și le-a povestit apoi anchetatorilor clipele de groază prin care a trecut.

”Tot ce făceam era să trag aer în piept şi să ţip: «Ajutor, că murim!». Nu am auzit pe nimeni răspunzându-ne. Nu mai discutam între noi, ci strigam după ajutor“.

Din declaraţiile date la câteva zile după incendiu, atunci când starea de sănătate a permis, Nicoleta îşi amintea că „le-am auzit pe celelalte fete ţipând. M-am îndreptat spre uşă. Am simţit că mă prăbuşesc“.

A reuşit să ajungă la uşă pipăind peretele drept al încăperii, a deschis-o şi s-a prăbuşit în afara camerei. Până în acel moment nu se vedea nicio flacără, spunea Nicoleta, ci doar se simţea un fum puternic, la acea vreme. Celelalte trei tinere au rămas în întuneric, strigând şi aşteptând pe cineva care să le salveze.

Restaurant Beirut Constanța - incendiu 2014
Restaurant Beirut Constanța – incendiu 2014
Verdict în dosarul restaurantului Beirut: patronul, condamnat la 8 ani de închisoare

La 5 ani și jumătate de la tragedie, magistrații au dat verdictul în dosarul ”restaurantului Beirut”.

Patronul restaurantului Beirut din Constanța, George Karam, a fost condamnat la opt ani și o lună de închisoare.

În aceeași sentință, judecătorii l-au condamnat pe Pavel Constantin, patronul firmei care a realizat mansarda restaurantului, la 7 ani și 9 luni de închisoare.

Dumitru Jurcă, instalatorul autorizat care a pus în funcțiune instalația de gaz a restaurantului, a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare.

Judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, Mihaela Zdru a fost condamnată la doi ani și patru luni de închisoare.

Pentru aceeași infracțiuni, instanța i-a condamnat și pe Gheorghe Nirlu și Florentina Gica Coroianu la câte un an de închisoare.

De asemenea, instanța a condamnat și societățile comerciale SC Middle East Parteners SRL (amendă penală în cuantum de 840.000 de lei) și SC Tinel Cristi SRL (amendă penală în cuantum de 653.333 de lei).

Curtea de Apel Constanța a mai decis ca patronul restaurantului Beirut, George Karam, firma acestuia, SC Middle East Parteners SRL, Pavel Constantin, SC Tinel Cristi SRL și Dumitru Jurcă, acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Engie România SA, să plătească despăgubiri rudelor celor trei tinere ucise în incendiu.

Astfel, rudele celor trei tinere au primit, în total, 854.000 de euro drept daune morale.

În mai 2021, George Karam, patronul restaurantului Beirut din Constanța, s-a stins din viață. Bărbatul se afla în închisoare.

Foto imagine reprezentativă: Wowbiz.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!