Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar
De ieri, turiștii și constănțenii care obișnuiesc să meargă pe plaja din Trei Papuci din Constanța au avut o mare surpriză: nu au mai putut intra cu mașina pe șoseaua de lângă plajă, așa cum obișnuiau să o facă până vineri. 

Încă de la primele ore ale dimineții turiștii care erau obișnuiți să coboare cu mașina până în buza plajei au avut marea surpriză să întâlnească la bariera din zonă un echipaj de poliție care i-a invitat să facă cale întoarsă pentru că tocmai ce s-au schimbat regulile de cirulație în zonă.

Accesul a fost interzis pentru autoturisme, fiind permis doar accesul pietonal către toate plajele din zona Faleză Nord.

Reprezentanții Primăriei Constanța, cei care au montat, ieri dimineață, semnul de “Acces Interzis” ne-au precizat că decizia de a restricționa traficul în zonă a venit în urma solicitării Poliției Municipiului Constanța din cauza aglomerației permanente din zonă și a turiștilor care obișnuiau să parcheze chiar și pe plajă. Așadar, autoritatea locală doar s-a conformat unei hotărâri.

“În urma apariției în spațiul public a unor imagini în care se observau mai multe autoturisme pe plajă, în cartierul Faleză Nord, așa numita zonă a plajei 3 Papuci, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța au solicitat Primăriei municipiului Constanța să ia măsuri de restricționare a accesului autovehiculelor, având în vedere încălcările normelor legale în vigoare privind accesul autovehiculelor pe plajă.”, ne-a precizat purtătorul de cuvând al IPJ Constanța, Andreea Iliescu.

Imagine cu zona de parcare a plajei Zoom Beach week-endul trecut

Nu la fel de încântați de această decizie sunt administratorii plajelor din zonă care, după finalizarea proiectului de lărgirea a plejelor în zonă, în urmă cu câțiva ani, par să-l fi prins pe Dumnezeu de picior, afacerile lor prosperând, de la an, la an. Pe bună dreptate de vreme ce zona plajei a devenit mult mai animată, mai curată și mai atractivă pentru cei care nu erau dornici de o plimbare tocmai în Mamaia pentru a face plajă.

Bucuria lor nu a ținut însă prea mult de vreme ce la doar o lună de la deschiderea plajelor, dat fiind contextul pandemic în care încă ne aflăm, apar alte probleme care le încurcă planurile.

La finalul lunii iunie, unul dintre cei mai populari operatori de plajă din zonă anunța, pe pagina sa oficială de Facebook, că “împreună cu operatorii vecini de plajă au închiriat vara asta terenul care obstrucționa accesul spre plaja 3 papuci! 

De asemenea oamenii responsabili de buna circulație auto in zonă sunt pe poziții! 

Totuși, vă sugerăm ca măcar in weekend sa evitați pe cât posibil să coborâți cu mașina, folosiți CT BUS, taxiul, uber, bicicletele sau perpedesul!“.

Mai exact era vorba despre terenul împrejmuit de la capătul străzii Ion Rațiu.

Același operator, care deține Zoom Beach ne-a declarat că de-a lungul timpului ei și-au încurajat clienții să evite folosirea mașinii până la plajă, ba chiar le oferă apă și șezlong gratuit celor care foloseau bicicleta până la plajă sau care făceau sport.

“Este o măsură care s-a luat, pe care nu o putem comenta și pe care o vom respecta. Pentru perioada week-end-ului este o măsură foarte bună, pentru era foarte aglomerat. Efectiv, șoferii mai aveau puțin și intrau cu mașinile în bar, parcau cât mai aproape de plajă. Acum totul arată mai bine. Parcarea de asemenea”, ne-a declarat Ioan Picu, unul dintre administratorii plajei Zoom Beach.

Ieri și astăzi turiștii au parcat pe unde au putut după ce parcarea pregătită pentru aceștia s-a umplut în câteva zeci de minute: printre blocuri, pe locurile de parcare ale locatarilor din zono, pe strada Unirii, ba chiar pe străzile perpendiculare pe strada Unirii.

Și nu mare le-a fost mirarea când, la întoarcere, și-au găsit roțile desumflate sau sparte.

Dincolo de partea bună a acestei decizii care ține de poluare, de aglomerație, de deteriorarea ecosistemului, rămâne totuși o întrebare simplă care a fost pe buzele tuturor în acest week-end: Care este de fapt, miza reală a acestei decizii?

Este vorba despre responsabilitate socială, respectare a legislației în vigoare sau totul se rezumă la interese, stricarea unei piețe în creștere, fie că vorbim despre cea a operatorilor de plajă sau cea imobiliară și mutarea turiștilor care preferau această zonă în alte părți ale Constanței, cum ar fi zona Plajei Modern?

O întrebare retorică … Desigur!

Va urma…