FOTO Eșecul boicotului din 10 februarie: Supermarketurile din Constanța pline, în ciuda apelului la protest

Știrile zilei
După anunțul marelui boicot împotriva supermarketurilor, ziua de 10 februarie a fost așteptată cu interes atât de susținătorii protestului, cât și de cei care s-au poziționat împotrivă. Realitatea din teren a arătat, însă, un paradox greu de explicat: parcările marilor centre comerciale din Constanța au fost pline, iar numărul de clienți s-a menținut ridicat imediat după ieșirea oamenilor de la locurile de muncă.
La Lidl, Kaufland și Tom, deși este luni și majoritatea cetățenilor obișnuiesc să-și facă aprovizionarea din weekend, în jurul orei 16:00 parcările erau aproape pline, iar în unele zone ale orașului, circulația a fost mai intensă decât de obicei. Imaginile surprinse de clienți au arătat cozi la casele de marcat și rafturi golite, semn că boicotul nu a fost urmat de mulți dintre români.
Reamintim că apelul la boicot a fost lansat de Călin Georgescu, susținător al ideii de suveranitate economică, în scopul promovării produselor românești și pentru a protesta împotriva marilor retaileri cu acționariat străin. El a încurajat românii să evite timp de o săptămână supermarketurile și hipermarketurile, optând pentru piețe sau magazinele locale.
Boicotul a fost inspirat de un protest similar desfășurat în Croația, dar, spre deosebire de acel caz, impactul în România a fost unul limitat. Mulți români nu s-au raliat inițiativei, ba chiar au ales să iasă demonstrativ la cumpărături pentru a protesta împotriva a ceea ce consideră a fi un populism economic periculos.
Reacțiile din spațiul public nu au întârziat să apară. Pe rețelele sociale, mii de mesaje în favoarea mersului la cumpărături au devenit virale. Activista Dana Hering a lansat un apel prin care îndemna românii să meargă la cumpărături pe 10 februarie și să posteze imagini cu steaguri ale Uniunii Europene, promovând astfel apartenența României la piața comunitară.
Europarlamentarul SOS, Luis Lazarus, a ironizat boicotul, criticând tendința de a da vina pe supermarketuri pentru problemele economice. De asemenea, Monica Nistorescu a scris pe Facebook: „Cum să propui unui popor dedicat micilor, sarmalelor și cârnaților să se hrănească doar cu fructe de pădure și apă de izvor? Georgescu a greșit poporul!”.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat că boicotul supermarketurilor ar afecta grav producătorii și procesatorii români, deoarece majoritatea produselor din retail sunt realizate în România. El a avertizat că o scădere semnificativă a vânzărilor ar putea duce la falimentul unor companii autohtone.
„Încă o dată rog pe toată lumea – și pe cei care fac politică în momentul de față – să lase fermierii, să lase procesatorii în pace, să nu creeze dificultăți financiare producătorilor români și, în continuare, dacă au anumite discuții privind practicile comerciale neloiale privind partea de comerț – unde partea de comerț este integrată la Ministerul Economiei, dar asta este întotdeauna, chiar dacă n-am atribuții în comerț am intervenit prompt pentru fermierii și procesatorii români – să vină să stea la masa discuției cu noi, la Comitetul de monitorizare pe care îl avem constituit la nivelul Ministerului Agriculturii. Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români”, a declarat ministrul Agriculturii, luni, într-o conferință de presă, conform Agerpres.
De altfel, reacția marilor retaileri nu a fost una defensivă. Spre exemplu, Carrefour a lansat o campanie de reduceri la mii de produse, iar alte lanțuri comerciale au anunțat promoții speciale, atrăgând astfel și mai mulți clienți.
Rezultatul zilei de 10 februarie arată clar că cetățenii din Constanța sunt, în mare parte, pragmatici și nu se lasă influențați ușor de apeluri la boicot. Chiar dacă o parte a populației este de acord cu susținerea producătorilor locali, soluția pare să nu fie izolarea de economia europeană, ci mai degrabă stimularea cooperării în interiorul lanțurilor de distribuție.
Astfel, boicotul supermarketurilor s-a transformat mai degrabă într-o demonstrație a faptului că marile lanțuri comerciale sunt, în continuare, principala opțiune a românilor pentru aprovizionare. Deși mesajul inițial al inițiatorilor boicotului a avut ecou în unele medii, impactul economic real a fost aproape inexistent la Constanța, iar hipermarketurile au rămas la fel de aglomerate ca întotdeauna.
Citește și:
VIDEO Boicot anunțat astăzi în hipermarketuri. Mai cumpără românii din magazinele pline de oferte?!