FOTO Proiectul umanitar Copiii care nu au văzut niciodată marea: O experiență unică pentru 20 de copii din Maramureș
Știrile zilei
Proiectul-pilot umanitar „Copiii care nu au văzut niciodată marea”, derulat în perioada 2-6 septembrie a.c. de către Clubul Rotary „Cetatea Tomis”, în colaborare cu Clubul Rotary Târgu Lăpuș și cu sprijinul unor sponsori inimoși, a reprezentat o inițiativă remarcabilă, atât din perspectiva impactului social, cât și educativ.
În primul rând, pentru beneficiarii direcți, cei 20 de copii din zona rurală a județului Maramureș, acest demers a oferit o experiență unică, care, cu certitudine, le va deschide orizonturile și le va da speranțe pentru viitor. Acești copii proveniți din familii dezavantajate sau din medii defavorizate, unde accesul la activități recreative și de explorare este limitat, au acumulat în sejurul de pe litoral amintiri unice, pe care nu le vor uita toată viața.
Ei au stat la plajă, au făcut baie în mare, au fost angrenați în diverse și variate activități relaxante, s-au jucat, au vizitat locuri și obiective fantastice, s-au plimbat pe mare cu yachtul, toate acestea reprezentând premiere absolute. Din punct de vedere psihologic, astfel de experiențe pot stimula curiozitatea și dorința de cunoaștere a copiilor, contribuind la dezvoltarea lor personală și socială.
În aceste zile, au fost foarte multe momente în care beneficiarii programului au învățat despre geografie, mediu și natură într-un mod practic și interactiv, ceea ce, cu siguranță, le va schimba percepția asupra lumii din jurul lor. Pentru societate, proiectul este un exemplu de bune practici despre cum inițiativele bine gândite și susținute pot crea un impact profund în viața unor copii, care altfel nu ar avea acces la asemenea oportunități.
Mai mult, inițiativa transmite un mesaj important despre egalitatea de șanse și despre importanța de a oferi tuturor copiilor experiențe formative, indiferent de mediul din care provin. Programul umanitar este menit să reducă decalajele sociale și contribuie exponențial la creșterea stimei de sine a copiilor, dându-le încredere că pot avea acces la experiențe și oportunități la care nu credeau că pot visa.
Pe tot parcursul programului, alături de copiii maramureșeni s-au aflat voluntari și copii membri ai Rotaract și Interact Constanța, interacțiunea dintre aceștia fiind extrem de pozitivă pentru ambele părți, legându-se prietenii și contribuind la dobândirea spiritului de voluntariat. Aceste legături reciproc avantajoase vor fi consolidate odată cu acțiunea la care vor participa copiii defavorizați din Dobrogea în Maramureș, în vacanța de iarnă a elevilor.
Nu în ultimul rând, proiectul nostru susține evoluția sustenabilă a turismului românesc, dezvoltând punctul forte al acestui domeniu, respectiv litoralul Mării Negre.
În concluzie, proiectul „Copiii care nu au văzut niciodată marea” este o acțiune complexă, care valorizează dreptul fiecărui copil la experiențe pozitive și la dezvoltare personală, având un impact pozitiv atât la nivel individual, cât și colectiv.