FOTO VIDEO UDTTMR a organizat, de Ziua Etniei Tătare, un spectacol artistic susținut de ansamblurile de dansuri tradiționale tătărești din tot județul Constanța
Cultură
Astăzi, 13 decembrie, de la ora 17.00, la Centrul Multifuncțional „Jean Constantin” au continuat manifestările dedicate Zilei Etniei Tătare, evenimente organizate cu sprijinul Primăriei Constanța.
La sfârșitul unei zile importante pentru comunitatea tătară din județul Constanța, astăzi, în prezența președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, a președintelui Consiliului județean Constanța, Florin Mitroi, a consulului Republicii Turcia la Constanța, Ozan Çakır, dar și a unor importanți oaspeți, a avut loc spectacolul artistic susținut de ansamblurile de dansuri tradiționale tătărești aparținând organizațiilor locale ale UDTTMR și un moment de recitare de poezii în limba maternă interpretate de elevii care frecventează cursurile de limbă tătară.
În cadrul aceluiași spectacol dedicat Sărbătorii Etniei Tătare din România a fost decernat și Premiul „Mehmet Niyazi”, acesta ajungând la dascălul Nedret Abduraman și profesor Vildan Anefi.
Seara emoționantă a debutat cu un mesaj de mulțumire și recunoștință transmis de președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Cu acest prilej, liderul UDTTMR a anunțat că Geamia Carol I va fi reabilitată.
„Este un proiect de 9 milioane de euro, finanțare accesată din fonduri europene. Sunt ferm convins că vor veni colaborări și mai multe pentru că tot ceea ce ne dorim noi nu este doar binele tătarilor musulmani. Acea Geamie nu aparține doar cultului musulman, ea face parte din patrimoniul cultural a întregii Românii. Nu poți veni, ca turist, în Constanța, fără să faci o poză de la minaret”.
La invitația președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, președintele CJC, Florin Mitroi, a adresat un mesaj în deschiderea evenimentului, prilej cu care a dorit să reitereze respectul pe care îl poartă etnicilor tătari și sprijinul său pentru comunitatea tătară din județul Constanța, lăudând totodată buna colaborare pe care a avut-o în decursul celor 20 de ani de activitate în administrația locală cu reprezentanții acestei comunități.
„În cei 20 de ani de administrație am iubit tătarii și îi iubesc. Am fost alături de dumneavoastră, am apreciat cultura, tradițiile și obiceiurile dumneavoastră, nu am făcut diferențe între turci, tătari, rromi, români, indierent de vârstă, studii, naționalitate. Nu mi-a plăcut niciodată să folosesc cuvântul „minoritate” pentru că astăzi vă reprezint pe toți.
Voi fi prietenul dumneavoastră, omul care vă va reprezenta. Nu sunt un om al vorbelor, ci al faptelor. De la anul vom face mult mai multe lucruri, împreună cu domnul președinte pentru dumneavoastră pentru că ne respectăm și pentru că nu trebuie să mai spunem „minoritate” este important ca în aceste vremuri să fim uniți„, a transmis, la începutul evenimentului, Florin Mitroi.
A fost o explozie de culoare pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, odată cu apariția ansamblurilor MashAllah al Grădiniței „Zubeide Hanım”, Kĭșkene Qarasu și Qarasu de la UDTTMR Medgidia, Kĭșkene Canlar și Canlar de la Organizația Locală Cobadin, Kĭșkene Qocalılar și Qocalılar de la UDTTMR Lumina, Kĭșkene Qaytarma și Qaytarma de la UDTTMR Valu lui Traian, Kĭșkene Qanara și Qanara de la UDTTMR Ovidiu și Kĭșkene Can Renkler și Can Renkler de la UDTTMR Topraisar.
Nu a lipsit din program nici de această dată Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România.
Momentele artistice au alternat cu scurte momente de recitări de poezie în limba tătară, elevii și profesorii îndrumători făcând astfel dovada dăruirii cu care se apleacă asupra studiului limbii materne.
Au fost încurajați cu ropote de aplauze pentru a-și depăși emoțiile elevii de la școlile comunitare ale UDTTMR din Medgidia, 2 Mai, 23 August, Techirghiol, Constanța, Valu lui Traian, Ovidiu, Tuzla, Eforie Sud, Agigea, Valea Dacilor și Eforie Nord.
În cursul zilei de joi, 12 decembrie, la Universitatea Ovidius a avut loc deschiderea proiectului „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, proiect derulat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice
Patru istorici invitați să susțină prelegeri la conferința care a avut loc joi, 12 decembrie, și care a fost dedicată Sărbătorii Etniei Tătare din România au adus în atenția numerosului public o serie de aspecte inedite din istoria tătarilor.
Sărbătoarea Etniei Tătare din România se sărbătorește în fiecare an la data de 13 decembrie, această zi fiind consacrată ca sărbătoare oficială prin Legea nr. 453/2006.
Citește și: