FOTO Haos urbanistic în zona Universitate: Mai mulți cetățeni vor blocarea proiectului de construire a unui bloc cu șase etaje
Știrile zilei
Mai mulți cetățeni care locuiesc în cartierul Universitate doresc blocarea unui proiect imobiliar demarat de societatea Maturo Homes, care vrea să construiască un imobil cu șase etaje pe strada Smaraldului. Constănțenii au solicitat în instanță anularea documentelor de urbanism aferente obiectivului de investiții, susținând că autorizația de construire este nelegală. Magistrații Tribunalului Constanța au respins cererea de chemare în judecată, însă aceștia au declarat recurs.
La data de 19 martie 2024, reclamanții au depus o cerere de chemare în judecată la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, împotriva Primarului Municipiului Constanța, Consiliului Local Constanța și Maturo Homes SRL. Aceștia au solicitat revocarea PUZ-ului aprobat prin HCLM Constanța nr. 109/27.04.2017, a documentațiilor de urbanism succesive și a autorizației de construire nr. 13/2024 eliberată de Primarul Municipiului Constanța.
Nu s-a realizat un studiu de însorire
Reclamanții au motivat că, la data depunerii cererii, nu dețineau copia autorizației de construire, documentația care a stat la baza eliberării acesteia sau documentația completă aferentă PUZ-ului aprobat, cu excepția unor documente obținute de pe site-ul primăriei, care erau însă neinteligibile.
Ei au susținut că PUZ-ul aprobat încalcă multiple prevederi din Legea nr. 350/2001, din Normele metodologice de aplicare a acesteia și din alte reglementări relevante, subliniind că documentația nu a obligat investitorul la obținerea tuturor avizelor și acordurilor obligatorii potrivit legii, un exemplu fiind studiul de însorire.
Reclamanții susțin că autorizația de construire este nelegală
Reclamanții au argumentat că PUZ-ul nu a asigurat corelarea cu prevederile PUG, a depășit restricțiile impuse și a reglementat zona în mod necorespunzător, favorizând funcțiuni amestecate care nu respectau limitările impuse prin regulamentul local de urbanism.
În plus, autorizația de construire era considerată nelegală deoarece certificatul de urbanism în baza căruia a fost emisă nu mai era valabil, iar prelungirea acestuia nu era reglementată de Legea nr. 50/1991.
Imobilul afectează stabilitatea proprietăților învecinate și generează crăpături în locuințele reclamanților
De asemenea, aceștia au subliniat că autorizația de construire permite edificarea unui imobil cu un regim de înălțime superior celui existent, la distanțe laterale față de imobilele în care locuiesc reclamanții, stabilite printr-un PUZ care le încalcă pe cele obligatorii conform regulamentului local de urbanism (RLUMC).
În ceea ce privește iminența producerii unui prejudiciu, reclamanții au subliniat că autorizația de construire permitea edificarea unui imobil cu un regim de înălțime superior celui existent, afectând stabilitatea proprietăților învecinate și generând crăpături în locuințele acestora.
Cererea a fost respinsă de magistrații Tribunalului Constanța
Tribunalul Constanța a respins cererea reclamanților pe data de 29 mai 2024.
„Admite excepţia tardivităţii modificării cererii de chemare în judecată formulată de reclamanţi la data de 10.04.2024, invocată de pârâta Maturo Homes SRL, prin reprezentant convenţional şi respinge cererea modificată ca tardivă. Admite excepţia lipsei de obiect în formularea cererii de suspendare a HCL Constanţa nr. 109/27.04.2017, modificată prin HCL Constanţa nr. 166/2017 şi HCL Constanţa nr. 253/2018, invocată de pârâta Maturo Homes SRL şi respinge această cerere ca lipsită de obiect.
Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei de interes în formularea cererii principale, invocată de pârâţi. Respinge cererea de suspendare a executării Autorizaţiei de construire nr. 13/08.01.2024, formulată de reclamanţii Enuţă George, Branovici Georgiana, Pisică-Chiamil Radu, Pisică-Chiamil Bogdan, Antip Cristian Ionuţ, Nistorescu Viorica, Jianu Ela, Cucona Maria, Cucona Tănase Marian și Ghinoiu Anca Nicoleta în contradictoriu cu pârâţii Maturo Homes SRL, Primarul Municipiului Constanţa şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca neîntemeiată. Obligă reclamanţii la plata către pârâta Maturo Homes SRL a sumei de 5950 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanţa-Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Ia act de renunţarea la judecata cererii formulată de reclamanta Vlad-Ţaru Cristina în contradictoriu cu pârâţii Maturo Homes SRL, Primarul Municipiului Constanţa şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Fără cheltuieli de judecată”, se arată în minuta judecătorească.
În prezent, recursul declarat de aceștia pe 27 iunie 2024 este în curs de judecată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen de judecată în noul dosar va avea loc pe 12 august 2024.
Datorii de peste 15 milioane de lei
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 5 august 2024, SC Maturo Homes SRL a fost înființată în anul 2020, are sediul social pe strada Eduard Caudella și se ocupă cu „Dezvoltarea (promovarea) imobiliară”.
Administratorii societății sunt Deliu Cosmin Ionuț și Claudiu Niță, cel din urmă deținând și 50% din capitalul social al companiei. Celălalt asociat este Adina Deliu.
Compania nu a raportat cifră de afaceri de la data înființări, iar în anul fiscal 2023 a înregistrat pierderi de 62.119 de lei și datorii de 15.879.986 de lei.
Precizăm faptul că acesta nu este primul proiect imobiliar al companiei din zona Universitate, firma obținând și mai multe docuemente necesare pentru ridicarea unui imobil cu trei etaje pe strada Opalului.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.