Geam spart
Geam spart
Doi tineri din Constanța care au spart mai multe magazine de telefonie mobilă au fost condamnați. Este vorba despre un băiat de 18 ani, la acea vreme și de un minor de 16. Acesta din urmă a și făcut recurs la sentința judecătorului.

Pe 29 august 2021, cei doi, unul de 18 ani și celălalt de 16, au spart geamul ușii de acces de la un magazin unde se vindeau telefoane mobile și au sustras mai multe terminale, provocând un prejudiuciu de 6.400 de lei. În octombrie 2021, au repetat fapta: au intrat prin efracție și au furat mai multe telefoane iPhone, provocând astfel un prejudiciu în valoare de 16.533 lei.

După doar două săptămâni, au ales un magazin și mai bine aprovizionat: e-MAG-ul. De aici au reușit să fure două telefoane iPhone, cu o valoare de 20.000 de lei. Plini de tupeu, cei doi au dat și alte spargeri, unele chiar la același magazine pe care le „călcaseră”, deja! Au sustras iPhone-uri de ultimă generație, de zeci de mii de lei fiecare.

Spargerile se dădeau fie după loveau, cu o piatră sau o dală ferestrele și așteptau să vadă dacă se sesizează cineva, fie spărgeau gemurile și, în câteva secunde, smulgeau telefoanele scumpe din locașurile lor și o luau la fugă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Deși riscau atât, marfa de zeci și sute de mii de lei era vândută unor intermediari pe sume modice: Un IPhone și alte două telefoane scumpe au fost vândute cu numai 200 de lei! Luați la întrebări de polițiști și intermediarii, aceștia au recunoscut că vindeau telefoanele pe sume mult mai mari, deși foarte departe de valoarea lor reală.

Cu nonșalanță și pentru a beneficia de bunăvoința legii, cei doi și-au recunoscut faptele: furt calificat în formă continuată. Ambii provin din familii dezorganizate, aspecte ce au contribuit la comportamentul deviant al acestora, spun magistrații.

Tinerii consumă etnobotanice și provin din familii dezorganizate

Temugin Țiu a mai fost cercetat, anterior, și trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de furt, furt calificat, abuz de încredere, tâlhărie și tâlhărie calificată. Este consumator de etnobotanice și  provine dintr-o familie cu antecedenţă infracțională. În prezent acesta este deținut în cadrul Penitenciarului Poarta Albă, fiind arestat într-o altă cauză.

Minorul de 16 ani a avut un trai și mai rău decât tovarășul său: tatăl lui, analfabet, este în pușcărie pentru violență în familie. Băiatul locuiește cu bunicii materni și consumă și el etnobotanice.

Aceste fapte au cântărit mult în ochii judecătorilor, care au dat dovadă de clemență: au decis ca minorul să fie condamnat la măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată.

Temugin Țiu a fost condamnat la 3 ani și 5 (cinci) luni în regim de detenție, ținând cont de antecedentele pe care le avea.

Toți păgubiții s-au constituit parte civilă în acest dosar: peste 50.000 de lei trebuie să returneze cei doi firmelor de la care au furat.

Minorul de 16 ani a făcut, între timp, apel, înregistrat pe 29 martie 2023, cel mai probabil pentru a nu răspunde pe latura civilă. Prima înfățișare la Curtea de Apel Constanța va avea loc pe 8 iunie.

Citește și:

Magazinul eMAG din Constanța, SPART din nou. Doi adolescenți au furat mai multe telefoane

 

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.