Impozitul pe cifra de afaceri pentru sectoarele petrol și gaze ar putea duce la creșteri de prețuri în 2025
Știrile zilei
Impozitul specific de 0,5% din cifra de afaceri pentru sectoarele de petrol și gaze va mai fi aplicat doar în 2025, conform prevederilor actuale ale Codului Fiscal. Potrivit Asociației Energie Inteligentă, majoritatea companiilor din domeniul petrolului, gazelor și carburanților au o cifră de afaceri foarte mare, dar marje de profit reduse.
„În fapt supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin. În această situație unii furnizori/retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputaților va avea ca efect – prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină”, se precizează în comunicatul Asociației.
Reprezentanții Asociației au explicat și consecințele deciziei din Camera Deputaților: „Marja de adaos medie în anul 2024 a traderilor de gaze estimăm că a fost cuprinsă între 0,6% și 1,3%. Având în vedere că această lege urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2025, când, conform estimărilor, prețul gazelor pe piața naturală en-gros se așteaptă să se situeze la un nivel de 40 euro/MWh, rezultatele aplicării acestei legi ar determina următoarea situație: după achitarea impozitelor pe profit, a impozitelor pe cifra de afaceri, a impozitelor pe dividende, ar aduce un profit net între 0% și 0,5%. În condițiile în care dobânda la depozite este de 5-8%, nici un trader nu ar accepta să mai lucreze în aceste condiții, fără o creștere a prețului.”
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care impune un impozit suplimentar pe cifra de afaceri în cazul instituțiilor de credit și al persoanelor juridice ce operează în sectoarele petrolului și gazelor naturale. Proiectul, inițiat de deputații Țuțuianu Marius-Horia (PSD) și Crîstici Ognean și Nacov Gheorghe (minorități), modifică Codul Fiscal și prevede că „persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României desfășurând activități în sectoarele petrol și gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului Finanțelor, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri”.
Impozitul specific se va calcula și plăti trimestrial, cu exceptarea celor care desfășoară exclusiv activități de distribuție, furnizare și transport de energie electrică și gaze naturale, reglementate de ANRE. Camera Deputaților este for decizional pentru acest act normativ.
Sursă foto: pixabay.com