Carne de vită
Carne de vită
În perioada 8 – 10 ianuarie 2023, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și cei ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) județele Ilfov, București și Giurgiu, au efectuat o acțiune de control, care a vizat vânzarea cărnii congelate ce provenea din comerțul intracomunitar și din import.

Au fost controlate 29 de depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov și București.

Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

„Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De asemenea, au fost verificate și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor.

Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe, respectiv Argentina, Uruguay, Brazilia sau Statele Unite ale Americii, în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.

În urma neregulilor constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, de 245.000 de lei și au reținut oficial cantitatea de 6.098 de kilograme de carne de vită.

În urma acestor acțiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel național.

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Comandamentul Sezon Estival 2022 a ajuns la final. Inspectorii ANSVSA au dat amenzi colosale operatorilor economici de pe litoral

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.