Bijuterii
Bijuterii
Trei bărbați și un adolescent de numai 17 ani au fost condamnați într-un caz de furt calificat, ce a avut loc într-un cartier din Constanța. 

Anul trecut, în luna august, băiatul de 17 ani și tatăl său l-au informat pe M.A.M., zis Moxu, cu privire la existența multor obiecte de valoare în locuința unor cunoștințe. Adultul și fiul lui erau cunoștințe mai vechi ale victimelor și știau de existența bunurilor de valoare din casă.

Pe 12 august hoții au făcut o primă încercare să dea spargerea: familia era plecată de acasă, însă, în locuință, rămăsese o rudă cu fata păgubiților, care nu se simțea bine. La un moment dat, cei doi soți au fost sunați de ruda alarmată, care văzuse două persoane care încercau să sară gardul. În momentul în care a aprins lumina în locuință, cele două persoane au dispărut.

În seara spargerii efective a locuinței, soții au plecat, împreună cu prietenii, în Satul de Vacanță, fiind ziua de Sfântă Maria, ziua de nume a victimei. La petrecere și-au invitat și cunoștințele, femeia împreună cu fiul și concubinul.“Când a ajuns la local, persoana vătămată a constatat că C.G. manifesta un comportament ciudat, tastând foarte mult pe telefon şi în repetate rânduri, s-a ridicat de la masă şi a lipsit perioade lungi de timp”, spun procurorii.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

“Partea vătămată a precizat că, în mod ciudat, aceştia au întârziat destul de mult. Potrivit declaraţiei, până să vină la local, C.G. a sunat-o de mai multe ori pe soţia persoanei vătămate, pentru a se asigura că sunt la restaurant, spunând de fiecare dată că va ajunge în scurt timp. În momentul în care au ajuns, în jurul orelor 22.30, C.G. și concubina lui, victimele au sesizat că băiatul nu era împreună cu ei. Acesta a ajuns la 30 de minute după mama sa: persoana vătămată a observat că băiatul era foarte agitat, se ridica în permanenţă de la masă, stând în picioare, şi transpira abundent“.

După petrecere, cei doi soți au plecat acasă, unde au constatat paguba: din locuință, le-au fost sustrase telefoane, bijurerii din aur, ceasuri mărcile Guess și Lacoste, o cutie metalică cu circa un kilogram de bijuterii din aur și diamante – coliere de damă, lanţuri bărbăteşti, cercei de damă cu diamante, un breloc de chei în formă de maşină de 18k, inele de damă şi ghiuluri, alături de 12.300 de euro și 900 de dolari, bani pe care voiau să îi investească în reparația casei.

Luând la puricat camerele de supraveghere ale casei, anchetatorii i-au observant pe făptași, care purtau măști: i-au văzut cum dădeau târcoale, de mai multe ori, locuinței, apoi cum unul dintre indivizi intră în casă și revine cu caseta de valori asupra lui.

Printre dovezile clare că suspecții sunt autorii jafului, s-a aflat și o convorbire a mamei tânărului de 17 ani, care și-a arătat îngrijorarea că băiatul ar putea fi audiat de polițiști. De asemenea, Moxu a fost depistat la o casă de amanet, unde a vândut din bijuteriile furate.

Iar multitudinea de convorbiri înregistrate a pus capac incupaților. Iată doar un mic fragment:

„- Am luat-o pe mine, moșule. Vezi că i-am scos. Vezi că tu nu știi nimic. S-aveți grijă de fetele mele! (Se constată, astfel, că suspectul îi anunță pe ceilalți cu privire la faptul că a preluat întreaga vină asupra sa, aspect ce rezultă, într-adevăr, din declarația sa de suspect)

Stai, mă, cuminte!

-Tu de ce ai făcut asta?

-Ce? Păi ce să fac? Vedeți că am recunoscut… Ce să fac, să vă bag și pe voi? Înnebuneai… unul din voi se pierdea.

-Stai, mă, liniștit, vărule! Vărule! Da, plătim, frățioare. Îți luăm o casă, îți dăm o casă. Dăm o casă frățioare și gata! (se constată astfel că femeia este dispusă să-i dea o casă ca urmare a faptului că a preluat vina asupra sa, neimplicându-i pe fiul și fostul soț)”.

Împotriva băiatului, judecat separat, magistrații au decis măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat. Moxu a primit 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat săvârşită în stare de recidivă postexecutorie, iar ceilalți doi inculpați au fost condamnați la doi ani (C.G) și trei ani (M.I.) de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la furt calificat.

Prejudiciul a fost, spun magistrații, recuperat, fiind acordate daune morale de 25.000 de euro.

În acest dosar, Moxu este singura persoană care a făcut recurs. Apelul se va judeca pe 13 iunie 2023.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.