Legături cu Dosarul Retrocedărilor: O cunoscută firmă a contestat în instanță mai multe certificate de urbanism, printre care și cel pentru construirea unui bloc de 12 etaje
Știrile zilei
Într-un nou capitol al controverselor legate de regimul juridic al terenurilor din Constanța, SC Building Project & Plans SRL a inițiat o acțiune în instanță împotriva Primarului Municipiului Constanța, solicitând anularea parțială a unor certificate de urbanism emise recent. Această acțiune vine în contextul mențiunilor contestate care fac referire la dobândirea terenurilor prin dispoziții de primar anulate în cadrul celebrului Dosar al Retrocedărilor. Fosta New Home Construct SA a argumentat că aceste mențiuni îi prejudiciază interesele materiale în cadrul proiectelor sale de dezvoltare imobiliară și solicită emiterea unor certificate noi, corecte din punct de vedere legal. Pe fondul acestui litigiu, instanța a respins cererea, iar reclamanta a declarat recurs, aducând cazul în atenția Curții de Apel Constanța.
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Constanța – Secția de contencios administrativ și fiscal la data de 31 octombrie 2023, reclamanta SC Building Project & Plans SRL a solicitat, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța, anularea parțială a mai multor certificate de urbanism. Reclamanta a cerut eliminarea unor mențiuni din certificatele de urbanism emise, care fac referire la faptul că terenurile au fost dobândite inițial prin dispoziții de primar anulate parțial în Dosarul Retrocedărilor, cunoscut prin Decizia penală nr. 32/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Certificatele de urbanism vizate sunt:
- Certificatul de urbanism nr. 1260/25.04.2023, care face referire la Dispoziția de primar nr. 835/2003, anulată parțial prin Decizia penală menționată.
- Certificatul de urbanism nr. 1261/25.04.2023, referitor la Dispoziția de primar nr. 3414/2003, anulată parțial prin aceeași decizie.
- Certificatul de urbanism nr. 1262/25.04.2023, cu o mențiune similară.
- Certificatul de urbanism nr. 1357/04.05.2023, în care este prezentă aceeași mențiune contestată.
Reclamanta a solicitat și emiterea unor noi certificate de urbanism fără aceste mențiuni. În motivarea cererii, SC Building Project & Plans SRL a subliniat că a îndeplinit procedura prealabilă prevăzută de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ și a invocat faptul că situația juridică a terenurilor a fost deja clarificată printr-o decizie civilă definitivă a Curții de Apel Constanța. Această decizie ar fi exclus mențiuni similare din certificatele de atestare fiscală, confirmând astfel regimul juridic clar al terenurilor.
Firma spune că asocierea documentelor cu Dosarul Retrocedărilor îi prejudiciază interesele materiale în contextul proiectelor sale de dezvoltare imobiliară
Reclamanta a susținut că Decizia penală nr. 32/2019 a Înaltei Curți vizează doar un set specific de 80 de terenuri menționate explicit și nu afectează alte imobile care nu sunt incluse în această listă. În plus, SC Building Project & Plans SRL nu a avut nicio calitate în dosarul penal respectiv. Conform reclamantei, mențiunea respectivă din certificatele de urbanism nu este necesară, deoarece un certificat de urbanism trebuie să reflecte doar informațiile esențiale și actuale despre regimul juridic al terenului.
De asemenea, compania reclamantă consideră că mențiunea respectivă îi prejudiciază interesele materiale în contextul proiectelor sale de dezvoltare imobiliară. Mai mult, documentele emise de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) și de alte autorități confirmă că terenurile nu sunt supuse unor măsuri de indisponibilizare, contrar celor invocate prin mențiunea din certificatele de urbanism.
Unul dintre certificate vizează construirea unui bloc cu 12 etaje
Unul dintre terenurile vizate, corespunzător certificatului de urbanism nr. 1357/04.05.2023, este situat în zona Sere Mamaia SA, într-o zonă nespecificată pe strada DN2A, unde se intenționează construirea a trei imobile de tip 2S+P+11-12 etaje. Acestea ar urma să includă funcțiuni precum birouri, servicii, activități conexe locuirii la parter, locuințe colective la etaje, parcări, căi de acces, spații verzi, loc de joacă pentru copii, spațiu de învățământ preuniversitar și organizare de șantier.
Terenurile aflate în discuție, menționate în celelalte certificate de urbanism, sunt situate în zona străzii Nicolae Iorga (fosta Valea Albă și 30 Decembrie) și Aleea Panselei, toate fiind vizate pentru dezvoltare imobiliară de către SC Building Project & Plans SRL.
Cererea de chemare în judecată a fost respinsă
Cererea a fost respinsă de magistrații Tribunalului Constanța, pe data de 11 martie 2024.
„Admite excepţia inadmisibilităţii invocată de pârât prin întâmpinare. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Building Project & Plans S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, cu referire la capetele de cerere privind anularea certificatelor de urbanism, ca inadmisibilă. Respinge cererea de chemare în judecată, cu referire la capătul de cerere privind obligarea pârâtului la emiterea unor certificate de urbanism care să nu conţină menţiunile contestate, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta să plătească pârâtului suma de 4.046 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariul de avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 11.03.2024”, se arată în minuta judecătorească.
Firma a declarat însă recurs pe data de 17 aprilie 2024, iar dosarul se află acum pe masa magistraților Curții de Apel Constanța.
Primul termen de judecată a fost stabilit luni, pe 23 septembrie 2024.
Legături cu Dosarul Retrocedărilor
Potrivit www.listafirme.ro, site consultat în data de 23 septembrie 2024, Building Project & Plans SRL, fosta New Home Construct SA, a fost înființată în anul 2004, are sediul social în municipiul Constanța, pe strada Ion Roată și se ocupă cu cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
Lazăr Maria Sonia este administrator și asociat minoritar al firmei, deținând 1% din acțiuni, iar asociat majoritar este persoana juridică Headstone Holdings LTD, cu sediul în Cipru, care deține 99% din acțiunile firmei. Cetățeanul din Cipru – Eraclis Georgiades este beneficiar al societății.
În anul fiscal 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 12.272.430 de lei, profit în valoare de 4.029.943 de lei, dat și datorii de 38.717.564 de lei.
New Home Construct SA – actuala Building Project&Plans SRL. , a fost controlată în trecut de Mihai Sergiu Ceacîreanu, condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul Retrocedărilor pentru că a intermediat tranzacțiile ilegale cu terenuri prin societatea New Home Construct.
Precizăm că firma al cărei nume se leagă de cel al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, prin prisma Dosarului Retrocedărilor, și-a schimbat în 2021 numele în Building Project&Plans SRL.
Sursă foto: Freepik
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: