Mai multe terenuri deținute de firma lui Ion Grecu, scoase la licitație. Valoarea acestora depășește 3,7 milioane de euro
Știrile zilei
Lichidatorul BDO Business Restructuring S.P.R.L. al companiei Elcomex Agroindustrial S.A., controlată de afaceristul Ion Grecu, continuă să scoată la licitație bunurile societății deținute de milionarul inclus cândva în Topul “Forbes 500”. Firma va rămâne fără 20 de loturi de teren extravilan, situate pe raza localităților Nicolae Bălcescu, Tîrgușor și Siliștea.
Pe 25 mai 2024, lichidatorul judiciar BDO Business Restructuring S.P.R.L. al Elcomex Agroindustrial S.A., organizează o licitație publică de vânzare a mai multor bunuri din patrimoniul firmei aflate în reorganizare judiciară, controlată de milionarul Ion Grecu. Este vorba despre 20 de loturi de teren extravilan, cu o suprafață de 3.388.547 de mp, situate pe raza localităților Nicolae Bălcescu, Siliștea și Tîrgușor.
Prețul de pornire total pentru cele 20 de loturi de teren este de 3.727.401,70 de euro, exclusiv TVA, iar ședința de licitație va avea loc la sediul lichidatorului judiciar, din București, Str.Învingătorilor nr.24, Victory Business Center, începând cu ora 11:00.
Imperiul milionarului Grecu, scos la vânzare pe bucăți
La finalul lunii octombrie 2023, lichidatorii judiciari au mai scos la licitație o altă serie de imobile aflate în patrimoniul societății Elcomex Agroindustrial SA. Au fost puse la vânzare și Fabrica de Nutrețuri Combinate (FNC) din comuna Nicolae Bălcescu, al cărei preț de pornire s-a ridicat la suma 12.213.127 lei, adică nu mai puțin de 2.458.457,87 de euro.
Fabrica dispunea și de un siloz, cu capacitate de 16.000 de tone, un depozit de materii prime, care poate adăposti 700 de tone, un depozit de produse finite, cu un volum de 100 de tone, un laborator de analize, birouri și diverse anexe. Pe lângă acestea, s-au scot la vânzare și mai multe bunuri mobile, precum echipamentele cu care era dotat laboratorului FNC și utilajele și mașini întrebuințate în activitatea făbricii.
Povestea unui faliment răsunător
Societatea Elcomex Agroindustrial SA a fost înființată în 2004 și a ajuns să dețină, în perioada în care atinsese apogeul, nu mai puțin de 1.600 de hectare de teren arabil, un depozit de 16.000 de tone de cereale, situat în județul Constanța, Fabrica de Nutrețuri Combinate (FNC) din comuna Nicolae Bălcescu și o fermă cu peste 6.000 de capre din rasa Alpine, a cărei baze au fost puse în 2012.
Milionarul Ion Grecu, inclus în 2015 în lista “Forbes 500” a vrut să dețină cea mai mare fermă de capre din lume, ajungând să investească pentru îndeplinirea acestui obiectiv sume exorbitante de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro. Ba chiar mai mult, pentru a-și vedea visul devenit realitate, a optat, în anul 2016, să prelungească încă un an de zile o linie de credit contractată de la CEC Bank, a cărei valoare se ridica la nu mai puțin de 12,5 milioane de lei.
A urmat apoi o prăbușire a imperiului clădit de Grecu.
Tribunalul Constanţa a decis în luna aprilie 2017 intrarea în insolvență a societății.
La masa credală s-au înscris cele trei bănci, care au solicitat inițial insolvența firmei Elcomex Agroindustrial SA, fiind vorba despre S.C. Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., Banca Comercială Intesa Sanpaolo România SA şi Banca Transilvania S.A.
Doi ani mai târziu, o altă afacere a familiei Grecu își cerea falimentul. Este vorba despre societatea care administra o fermă de calcani, amplasată pe raza localității Corbu, înființată prin accesarea unor fonduri europene.
În proiectul de “construire fermă piscicolă marină în sistem recirculant”, s-au investit nu mai puțin de 2.984.565 de euro. Obiectivul a fost unul ambițios, atrăgând atenția autorităților. Popularitatea acestuia a culminat în anul 2013, când însuși ministrul Agriculturii de la acea vreme, Daniel Constantin, însoțit de comisarii europeni Maria Damanski, pentru Piscicultură, şi Dacian Cioloş, pentru Agricultură, au venit să îl viziteze. Prezenți au fost și ministrul Mediului, Rovana Plumb şi vicepremierul Liviu Dragnea, care s-au minunat de ferma lui Grecu.
După un succes răsunător a urmat însă o prăbușire zgomotoasă, iar în 2019, un dosar prin care firma Elcomex Aqua SRL, care administra firma de calcani, își cerea falimentul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: