Ministrul Energiei face un anunț important: Noua schemă de sprijin pentru energie intră în dezbatere publică

Economie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că actul normativ privind noua schemă de sprijin pentru prețul la energie va fi supus dezbaterii publice în această săptămână. Potrivit acestuia, propunerea va include termene diferite pentru energie electrică și gaze.
„Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minimum 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an”, a transmis Burduja pe Facebook.
Ministrul a subliniat că noul act normativ urmărește menținerea accesibilității energiei și evitarea unor creșteri bruște ale facturilor, prin măsuri tranzitorii. După dezbaterea publică, proiectul ar putea fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare.
„După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, a precizat Burduja.
Conform Eurostat, România se află pe locul patru în UE la cele mai mici prețuri la gaze și pe locul cinci la energie electrică, datorită actualei scheme de compensare-plafonare.
„Prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creșterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluții s-ar fi reflectat direct în facturi”, a explicat Burduja.
În ceea ce privește soluțiile pe termen lung pentru reducerea facturilor, ministrul a subliniat importanța extinderii capacității de producție. Astfel, după punerea în funcțiune a unor capacități de 1.200 MW în 2024, Ministerul Energiei își propune să dubleze această valoare în 2025.