Mircea Geoană
Mircea Geoană
Prezent astăzi la Constanța, unde a efectuat o vizită oficială în Portul Militar Constanța și la instituțiile de învățământ militare din municipiu, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a exprimat speranța că România va recupera deficitele de investiţii din ultimii ani din domeniul apărării şi să o facă inteligent, investind şi în oameni. Totodată, Geoană a declarat că decizia României de a cumpăra tancuri Abrams este una pe care Alianţa Nord-Atlantică o respectă şi o încurajează. 

Secretarul General Adjunct al NATO a afirmat că vizita efectuată ieri în Bulgaria și cea din Portul Militar Constanța au fost făcute pentru a vedea exact situația concretă pe teren a securității din zona Mării Negre.

Mai mult, el a menționat că pleacă la Bruxelles cu elemente suplimentare care vor îmbogăți înțelegerea, cunoașterea și acționabilitatea măsurilor care vor fi luate de acum înainte.

„Vizita mea este în primul rând un mesaj politic, al importanței pe care noi, la NATO, o dăm Mării Negre și Dunării, care crește tot mai mult în relevanța strategică, nu doar economică”, a adăugat Geoană.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Suntem în situaţia în care realizăm că războiul este posibil în Europa”

Mircea Geoană a fost întrebat astăzi în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Constanţa, cât de acută este nevoia de înzestrare a Forţelor Navale Române.

România în particular şi multe alte ţări NATO din Europa, nu doar din regiunea noastră, au fost decenii lungi pe subinvestiţie în Apărare ceea ce numim în jargon internaţional – colectarea dividendelor păcii – pentru că după terminarea Războiului Rece riscurile de securitate în Europa păreau să fie minime sau total absente. Şi atunci într-o logică de vase comunicante, riscuri de securitate mai mici, cheltuieli de apărare mai mici”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că acum când realizăm că războiul este posibil în Europa este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională.

Şi acum suntem în situaţia în care realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcţii şi este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt, sunt lucruri care nu s-au făcut timp de decenii – este valabil pentru România și pentru alte ţări aliate în principal europene. SUA, pentru că au un rol global, au suferit mai puţin din acest punct de vedere. Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap şi de aceea NATO este foarte util pentru ţările aliate pentru a fi siguri că investesc ţările aliate, România, într-o manieră care să aibă sens”, a explicat secretarul adjunct al NATO.

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică are un rol de ordonare a investiţiilor în apărare.

“Pentru că nevoile sunt atât de mari, competiţia între nevoi este atât de mare încât noi suntem un factor de ordonare a priorităţilor şi de aceea lucrăm cu aliatul român, cu aliatul bulgar, cu fiecare aliat în parte.

Începem şi un nou ciclu de planificare militară în NATO în care vom conseia aliaţii noştri şi într-o altă problemă, nu doar între câte nevoie sunt pentru forţele aeriene versus forţele navale versus forţele terestre sau cibernetic sau spaţial.

Vom spune cât de multe forţe convenţionale (n.r. e nevoie) faţă de cât de multe elemente de tehnologie de ultimă generaţie. Vrem să evităm o falsă dilemă pentru aceeaşi bani.”, a mai afirmat Geoană.

El a adăugat că NATO respectă şi încurajează decizia României de a cumpăra tancuri Abrams.

“Decizia de a cumpăra tancuri Abrams e o decizie a României pe care noi o respectăm şi o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu şi NATO este locul optim în care ţările pot să îşi planifice atât la nivel naţional, cât şi în NATO nevoile de apărare. Sper ca şi România să recupereze aceste deficite de investiţii din ultimii ani, să o facă inteligent, investind şi în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanţi”,  a explicat Mircea Geoană.

Citește și:

(VIDEO) Intră sau nu Mircea Geoană în cursa pentru prezidențialele din 2024? Ce a declarat secretarul general adjunct al NATO la Constanța

Mircea Geoană rămâne încă un an secretarul general adjunct al NATO: I-a fost prelungit mandatul

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.