Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a semnat astăzi o nouă ordonanţă militară în cuprinsul căreia sunt reglementate aspecte care vizează personalul navigant, modalitatea în care se poate face debarcarea de pe nave a acestora, schimburile de echipaj, dar și prevederea referitoare la testarea acestora pentru COVID-19 și măsurile de izolare care se impun. 

Directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa, a scris, în urmă cu puțin timp, pe pagina sa de Facebook în legătură cu acest subiect, atât de mult așteptat de această categorie profesională:

Din punct de vedere al legislației românești, nu mai există niciun impediment pentru realizarea schimburilor de echipaj pentru personalul navigant maritim și fluvial.

Mai există disfunctionalități legate de unele porturi la nivel mondial, legate de anularea unor zboruri sau de nealinierea unor state la Circulara IMO care conferă marinarilor statutul de key worker.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Dar companiile care doresc să facă schimburi au posibilitatea de a organiza zboruri charter, transfer terestru în Europa, să folosească „coridoarele verzi” către țările care s-au aliniat, să organizeze schimburile în anumite porturi.

După un efort comun al Ministerului Transporturilor, al autorităților și organizațiilor din sectorul naval, al presei și a tuturor celor implicați, schimburile de echipaj nu mai au niciun impediment din punct de vedere al legislației românești, europene sau mondiale.

O veste bună înainte de Paște, de care vor beneficia în următoarele săptămâni mii de marinari români și familiile lor„.

Redăm articolele din cuprinsul Ordonanței Militare nr. 9 care se referă la situația navigatorilor: 

Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale – C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.

(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.

(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele:

a) testarea pentru COVID-19;

b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4);

c) certificatul prevăzut la alin.(1).

(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.

Citește și:

O nouă Ordonanță Militară intră în vigoare! Ministrul MAI: “Cei care vin acasă de Paște NU nu vor putea sta în izolare la domiciliu”

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar