O firmă amendată pentru trucarea unor licitații mai încasează încă 1,4 milioane de lei pentru realizarea marcajelor de pe drumurile din Constanța
Știrile zilei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) a atribuit un contract pentru realizarea de lucrări de marcaje rutiere prefabricate și covoare rutiere antiderapante, destinate drumurilor de interes național, inclusiv autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale «E», drumuri naționale principale și secundare, aflate în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța.
Valoarea acordului-cadru se ridică la 1.446.297,67 de lei, iar acesta a fost încheiat cu firma Vesta Investment. Compania a mai fost în atenția publică, după ce în anul 2020 a fost sancționată de Consiliul Concurenței pentru trucarea unor licitații privind achiziția de indicatoare rutiere și lucrări de marcaje rutiere.
Firma abonată la banii statului
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 21 martie 2024, Vesta Investment a fost înființată în anul 1994, are sediul social în Otopeni, pe Calea Bucureștilor și are ca obiect de activitate “lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.
Compania este controlată Andrei Radu Ștefan Spirea, care este unic administrator, beneficiar dar și asociat majoritar, deținând 69% din capitalul social al companiei.
În anul fiscal 2022, compania a raportat o cifră de afaceri de 56.839.981 de lei, profit în valoare de 11.168.146 de lei și datorii de 17.324.231 de lei.
Tot în 2022 a reușit să obțină nu mai puțin de 545.693.225 de lei de pe urma contractelor semnate cu instituțiile publice, majoritatea vizând lucrări de semnalizare rutieră. Multe dintre acestea au fost atribuite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Companie amendată de Consiliul Concurenței cu peste 145 de mii de euro
În anul 2020, Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei (aprox. 667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje rutiere. Amenzile au fost aplicate astfel:
- Vesta Investment SRL – 725.267 lei;
- Helvespid SRL 21.843 lei; ➢ Loial Impex SRL – 1.504.279 lei;
- Girod Semnalizare Rutieră SRL – 930.795 lei.
Investigația Consiliului Concurenței a vizat atât licitații publice, organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alți administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cât și licitații private, organizate de antreprenorii de lucrări de reabilitare/modernizare/construcţie de drumuri publice, care erau obligați să asigure și semnalizarea rutieră.
Astfel, în cadrul investigaţiei declanșate în anul 2017, autoritatea de concurență a constatat existența a două înțelegeri anticoncurențiale, ce au avut ca scop eliminarea concurenței prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitațiilor publice şi/sau private.
Vesta Investment SRL, Helvespid SRL și Loial Impex SRL au făcut schimb de informații sensibile concurențial și și-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitații, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu se concureze între ele. Eliminarea concurenței a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje la prețuri mai mari, în perioada 2010-2017.
De asemenea, în perioada 2009 – 2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră SRL şi Loial Impex SRL și-au adjudecat contractele la prețuri mari deoarece și-au coordonat comportamentul și au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitațiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere.
În cadrul procedurii de clemenţă, Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL au furnizat o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea faptei și, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurențială, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii. De asemenea, Helvespid SRL a recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.
În perioada investigată, companiile Helvespid SRL si Girod Semnalizare Rutieră SRL furnizau doar indicatoare rutiere, iar Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL realizau marcaje rutiere, dar furnizau și indicatoare. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: