Poluarea cu petrol din Marea Neagră se extinde: Eliminarea acesteia ar putea dura ani de zile

Știrile zilei
Noi pete de combustibil au fost descoperite duminică în Marea Neagră, în apropiere de coasta regiunii ruse Krasnodar, precum și în peninsula anexată Crimeea, ca urmare a naufragiului a două petroliere rusești pe 15 decembrie anul trecut.
Potrivit Mediafax, pe teritoriul Krasnodar, Republica Crimeea și orașul Sevastopol, în 17 zone de lucru cu o lungime de 63,5 km au fost înregistrate emisii locale de produse petroliere și se lucrează la eliminarea acestora.
Potrivit autorităților ruse, până în prezent din zonele afectate au fost colectate 75 de tone de sol contaminat cu combustibil.
Rusia a recunoscut săptămâna aceasta că eliminarea consecințelor scurgerii ar putea dura ani de zile.
Petrolierele Volgoneft 212 și Volgoneft 239, ambele construite în urmă cu mai bine de 50 de ani pentru navigația fluvială și adaptate ulterior pentru navigația pe mare, care transportau 9.200 de tone de păcură, au naufragiat în timpul unei furtuni în apropierea Strâmtorii Kerci ce leagă Marea Neagră de Marea Azov.
Primul s-a rupt în două la aproximativ 7- 8 kilometri de coastă, iar cel de-al doilea a plutit câteva ore și în cele din urmă a eșuat la aproximativ 80 de metri de coastă în Krasnodar, una din cele mai vizitate regiuni de către turiștii ruși.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, îngrijorat de efectele poluării în Marea Neagră
După vizita de lucru efectuată la Constanța, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis un mesaj îngrijorător cu privire la impactul dezastrului ecologic din strâmtoarea Kerci asupra Mării Negre:
„Am pus Marea Neagră sub lupă după dezastrul ecologic cauzat de accidentul din strâmtoarea Kerci, ale cărui efecte au fost subestimate de autoritățile ruse și care, potrivit datelor recente, vor fi de lungă durată.
I-am însoțit, la bordul Navei Marina I, pe colegii de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), la prima campanie de monitorizare a Mării Negre din acest an, în cadrul căreia au fost prelevate probe de la adâncimi mai mari de cinci metri.
Obiectivul nostru e să aflăm care este starea fizico-chimică a apei Mării Negre, iar la finalul acestei săptămâni vom avea toate datele despre cei mai importanți parametri, de la nivelul de oxigenare, cantitatea de nutrienți sau gradul de salinitate, până la indici referitori la poluanți, inclusiv hidrocarburi petroliere, metale grele și micropoluanți organici.
Cred că prevenția este cea mai sigură cale să ne asigurăm că Marea Neagră și litoralul românesc rămân în afara oricărui pericol după catastrofa de mediu din Kerci și, din acest motiv, le-am cerut colegilor de la ABADL și celor de la institutele din Constanța să intensifice acțiunile de măsurare a nivelului de hidrocarburi din apa mării.
Mă îngrijorează faptul că, la mai bine de o lună de la scufundarea celor două petroliere rusești vechi de peste 50 ani, care transportau mai mult de 9.600 tone de M100 (mazut), combustibilul continuă să se scurgă în mare din cel puțin unul dintre vase.
Cu fiecare nouă zi în care Rusia nu reușește să oprească poluarea de la sursă, cresc riscurile pentru Marea Neagră.
Poluarea se întinde de-a lungul coastei Crimeei, până la Sevastopol și Evpatoria (sud și vest), și ar putea ajunge curând în Odesa.
Nu mă surprinde modul în care reacționează autoritățile federale ruse care, pe de o parte, pasează responsabilitatea pentru producerea accidentului din Kerci unor așa-zis privați, și pe de altă parte vor să șteargă toate urmele dezastrului ecologic pe care l-au provocat, anunțând sec că unul dintre petroliere va fi tăiat în bucăți, acolo unde se află, și va ajunge direct la fier vechi.
În lipsa unei comisii internaționale formate din experți independenți, care să stabilească exact cauzele producerii accidentului, mă aștept ca, în loc de eforturi de curățare a zonelor afectate de poluare, să vedem din ce în ce mai multe eforturi de ascundere a dovezilor, de la cel mai înalt nivel al statului rus.
Ceea ce mă interesează este, însă, să ne asigurăm că facem tot ce putem ca Marea Neagră și zonele de litoral să sufere cât mai puțin”, a transmis acesta.
FOTO cu rol ilustrativ
Citește și:
Alertă ecologică! Marea Neagră, în pericol din cauza poluării masive cu hidrocarburi