Proiectul Asociației Constanța Restart, la final: S-a inaugurat Parcul Ovidius, un simbol al luptei pentru protecția mediului și al muncii în echipă
Cultură
Putem spune, fără să greșim, că astăzi a avut loc un moment important în istoria orașului de la malul mării: în municipiul Constanța a fost inaugurat un parc realizat de Asociația Constanța Restart și Universitatea Ovidius Constanța. Este practic singurul parc din Constanța construit de voluntari. Acesta este situat în Campusul Universității Ovidius Constanța, de pe bulevardul Aurel Vlaicu, și îi va bucura, de azi înainte, pe toți cei care doresc să se relaxeze într-o zonă verde. „Ovidius Parc va rămâne ca o dovadă a faptului că putem reuși în ceea ce ne propunem. Cred că este doar un prim pas pentru proiectele noastre viitoare, realizate împreună cu Universitatea Ovidius Constanța”, a declarat, la începutul evenimentului, Cătălin Filișan, președintele Asociației Constanța Restart, Decanul Baroului Constanța.
Proiectul, demarat de o echipă de oameni iubitori de natură și frumos, ajutați de sute de voluntari, a început pe 23 martie 2019, cu o acțiune de plantare a 200 de copaci – tei, cedri, mesteceni și thuya în fața Universității „Ovidius“, zona parcului pe care astăzi îl vedem în toată splendoarea lui.
O parte dintre cei cu care a început proiectul, dar și mulți copii, cadre universitare și locuitori ai zonei au fost prezenți la momentul de astăzi, când Asociația Restart a predat ștafeta îngrijirii parcului Universității „Ovidius”.
Parcul, inaugurat chiar de Ziua Internațională a Mediului Înconjurător, se întinde pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, din care 8.000 de metri pătrați de gazon, și a fost realizat într-un timp record.
„Am avut un constructor minunat. S-a intrat în șantier pe 8 martie și iată că astăzi totul arată minunat, deși am avut aproape o lună de zile de ploi care ne-au întârziat lucrările. S-a construit de calitate, așa cum era în proiect.
Este un moment de mare bucurie. Este proiectul nostru de suflet, este cel mai mare proiect al nostru de până acum. Este un simbol în ceea ce privește lupta pentru protecția mediului, un simbol al muncii în echipă. În prima fază a proiectului ne-a fost extrem de greu pentru că ne-am lovit de multe bariere pe care a trebuit să le ridicăm una câte una. Au fost multe piedici, multe din punct de vedere mental, aș putea spune, sau induse, că nu se poate realiza acest lucru, care plecau de la faptul că nimeni până atunci nu mai făcuse așa ceva. Noi am dovedit că se poate face și mai ales, se poate face de calitate. Am reușit, dovată că astăzi ne aflăm la inaugurarea parcului”, a mai explicat avocatul Cătălin Filișan, Decanul Baroului Constanța și președintele Asociației Constanța Restart.
Parcul beneficiază și de monitorizare video
La rândul său, rectorul Universității Ovidius din Constanța, Dan Iliescu, s-a declarat minunat de ceea ce s-a realizat, el fiind unul dintre cei care au urmărit îndeaproape lucrările. „Mult timp am spus că este un vis frumos și mă bucur că m-am înșelat, este o realitate azi. Este un dar pe care Universitatea și Asociația Restart Constanța îl fac orașului și care are în spate o muncă pe care dacă o descrii și o povestești este greu de crezut. Ne dorim să nu ne oprim aici pentru că mai avem un parc alături care vrem, în viitor să arate la fel ca acesta. Urmează parcul de la Corpul A pe care sperăm să îl realizăm cu aceeași echipă, cu sponsorii și cei apropiați”, ne-a declarat rectorul Universității Ovidius, Dan Marcel Iliescu.
„Studenții noștri trebuie să se bucure, să stea pe iarbă, așa cum vedem la marile universități de afară că citesc pe iarbă. Atât ne dorim. Este o provocare mare să întreținem parcul acum, dar cred că vom face față pentru că am început de la nimic. Avem deja doi îngrijitori dedicați pentru spațiul verde de aici, cu experiență din alte țări. Am reușit să îi recrutăm, nu la salarii competitive, dar sunt colegii noștri și acum mai avem nevoie de o mână de ajutor de aceeam am scos la concurs un post de îngrijitor spații verzi”, ne-a spus Alexandru Bobe, prorector Digitalizare, studenți și alumni în cadrul Universității Ovidius.
Tot ce s-a montat în acest parc are o calitate superioară, fie că vorbim de mobilier urban sau pavele. „Ne-au ajutat mulți sponsori, avem unul principal Transguard, dar și mulți alți sponsori cărora le mulțumim. Totul s-a realizat cu sprijinul material al oamenilor care iubesc natura, Constanța și care au crezut în proiectul nostru și în Asociația Constanța Restart. Ne-a ajutat foarte mult și energia noastră internă”, a mai spus președintele Asociației Constanța Restart.
În plus, în parc sunt montate și mai multe camere de supraveghere, unele la vedere, altele nu.
Tot ceea ce le-a rămas constănțenilor acum este să se bucure de o zonă verde etalon pentru Constanța și să respecte munca și efortul celor care au dorit să ofere municipiului o asemenea oază de verdeață.