Spectacolul Orionidelor: Când poate fi observată ploaia de stele
Știrile zilei
În noaptea de 20 spre 21 octombrie, curentul de meteori Orionide va atinge maximul, cu posibilitatea de a vedea până la 20 de stele căzătoare pe oră. Fragmentele care produc acest fenomen provin din coada cometei 1/P Halley. Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Pământul traversează această zonă de resturi, iar maximul vizibilității va fi în noaptea menționată.
Orionidele pot fi observate cel mai bine după miezul nopții și până la răsărit, când constelația Orion este vizibilă pe cer. În acest interval, șansele de a vedea meteori sunt mai mari. Curentul Orionidelor este cunoscut pentru producerea de meteori strălucitori, denumiți bolizi, ceea ce face ca spectacolul să fie impresionant.
Pentru o vizibilitate mai bună, este recomandat să ieși din oraș, unde poluarea luminoasă este redusă. Pentru a observa meteorii în cele mai bune condiții, trebuie să privești cerul pentru cel puțin o oră și să eviți lumini puternice precum cele ale telefonului, astfel încât ochii să se obișnuiască cu întunericul (aproximativ 20 de minute).
Anul acesta, faza de Lună plină, care va fi pe 17 octombrie, va afecta vizibilitatea Orionidelor, iar lumina Lunii va estompa din claritatea meteorilor.
Orionidele sunt create din fragmente ale cometei Halley. Meteorii care ard în atmosferă provin din acest nor de particule lăsat în urmă de cometă, iar numele Orionide provine de la constelația Orion, din direcția căreia par să vină aceste stele căzătoare.
Meteorii sunt denumiți popular „stele căzătoare”. Atunci când meteoroizii – fragmente de resturi cosmice de diferite dimensiuni – intră în atmosferă, frecarea cu aerul îi încălzește, iar aceștia ard, producând dâre luminoase pe cer. Dacă fragmentele nu ard complet și ajung pe Pământ, ele sunt numite meteoriți.
Acesta este al doilea curent de meteori asociat cu cometa Halley, după Eta Aquariide, care are loc la începutul lunii mai.
Sursă foto: Freepik