Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte: Ce este bine să faci astăzi
Știrile zilei
Astăzi este Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină a anului. Pentru prima dată a fost sărbătorit în jurul anului 1.400, înainte de Hristos, potrivit Crestinortodox.ro.
Sărbătoarea Paștelui poate fi asociată cu primăvara. Retrezirea naturii la viață simbolizează noua viață pe care creștinii au câștigat-o prin crucificarea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
De asemenea, Paștele creștin este similar cu două tradiții antice: una evreiască și alta păgână. Ambele tradiții sărbătoresc Învierea, trezirea la viață.
De Paște se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminică, a treia zi după Scripturi, femeile purtătoare de mir au găsit mormântul gol. Mormântul era gol, deoarece Hristos înviase.
Tradiții și obiceiuri de Paște
Cel mai cunoscut obicei de Paște își are originea în scena în care Iisus a fost răstignit pe cruce, în Vinerea Mare.
Venind să-și vadă fiul răstignit, Fecioara Maria avea în mână un coș cu ouă care s-au înroșit de la sângele Mântuitorului. În tradiția populară ouăle roșii sunt purtătoare de noroc.
Tocmai de aceea, în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apă dintr-un vas în care sunt puse ouă roșii și monede.
De asemenea, dacă cineva descoperă într-un ou două gălbenușuri, persoana respectivă se va căsători în curând.
În prima zi de Paște există obiceiul de a se purta haine noi. Acest lucru simbolizează reînnoirea trupului și sufletului.
Totodată, tradiția spune că, pentru a fi mereu împreună cu cei dragi, trebuie să împărțim primul ou ciocnit cu toți membrii familiei. Oul trebuie să fie spart de capul familiei, tot acesta îl și curăță, scrie Risco.ro.
O altă tradiţie mai spune că porţile Raiului sunt deschise în această zi, şi sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi.
În noaptea de Înviere, credincioşii ortodocşi merg la biserică, să ia lumină şi să cânte Învierea Domnului.
Surse: www.crestinortodox.ro, www.risco.ro
Foto: www.doxologia.ro
Citește și:
Săptămâna Patimilor: De ce gospodinele scot totul din casă la aerisit în Lunea Mare
Marțea Mare: Pilda celor zece fecioare și ce semnificație are
Miercurea Mare: Ziua în care Iuda Iscarioteanul l-a vândut pe Mântuitorul Iisus Hristos
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare: De ce fetele tinere fac 12 noduri unei ațe
Vinerea Mare, zi de mare doliu pentru creștinitate: De ce femeile nu coc pâine astăzi
Sâmbăta Mare: Tradiții și superstiții pentru noaptea de Înviere