Un evaluator trebuie să plătească o AVERE Statului Român pentru un teren din Portul Constanța ce ar fi fost SUPRAEVALUAT
Știrile zilei
Un evaluator a fost obligat, în primă instanță, să achite o avere Statului Român, într-un proces ce vizează un teren din Portul Constanța care ar fi fost supraevaluat, potrivit procurorilor Anticorupție.
Mihail Dunăreanu, la data faptelor imputate de procurori evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost obligat de judecători să achite despăgubiri de 9.714.022 de lei Statului Român.
Suma echivalează cu 1,95 de milioane de euro și fostul evaluator trebuie să o achite în cazul în care hotărârea va rămâne definitivă.
Decizia a fost luată de Tribunalul București, care a judecat pe latură civilă dosarul în care procurorii DNA l-au deferit instanței pe fostul evaluator, în legătură cu terenul din Portul Constanța.
Valoare cu 162% mai mare decât valoarea de piață, au spus procurorii
Cazul vizează o suprafață de teren de 1,8 hectare, teren pentru care, potrivit DNA, fostul evaluator ar fi indicat o valoare „cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei“.
Față de Mihail Dunăreanu, instanțele din Capitală au dispus definitiv încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției penale.
Acum, după analizarea laturii civile a dosarului, judecătorii au decis obligarea sa la plata către Statul Român a sumei de 9.714.022 de lei, reprezentând debitul principal, dar și a dobânzii legale, calculată până la data achitării integrale a debitului.
Hotărârea poate fi atacată în apel în termen de zece zile de la comunicare.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în martie 2022, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mihail Dunăreanu, „la data faptei evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“.
Ce au spus procurorii DNA despre fostul evaluator
Potrivit rechizitoriului DNA „în perioada 10 februarie – 20 aprilie 2011, inculpatul Dunăreanu Mihail, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară și ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei“.
Au mai spus procurorii că „pentru a supraevalua terenul, inculpatul Dunăreanu Mihail ar fi folosit o metodă de evaluare nerecunoscută de Standardele Internaționale de Evaluare, o informație comparabilă inadecvată și valori de calcul nefundamentate, nu ar fi analizat terenul-subiect sub aspectul caracteristicilor fizice și tehnice, al celei mai bune utilizări și al pieței specifice și nu ar fi folosit metode de evaluare specifice abordării prin comparația vânzărilor, deși erau disponibile suficiente informații de piață“.
„Ulterior, la data de 26 mai 2011, pe baza raportului de evaluare depus de inculpat, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat acordarea unei despăgubiri de 15.668.460 lei. Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă, iar în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de mai multe persoane, cesionari ai drepturilor de despăgubire“, conform DNA.
Dosarul a fost soluționat de judecătorii din București prin încetarea procesului penal început față Mihail Dunăreanu, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Totodată, prin aceeași decizie, s-a stabilit obligarea evaluatorului la plata unor despăgubiri, însă Curtea de Apel București a desființat această decizie și a hotărât în schimb rejudecarea procesului, dar doar cu privire la latura civilă.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
Sursa foto 1 (cu rol ilustrativ): Google Maps
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: