VIDEO Avocatul Adrian Cuculis, declarații despre dosarul ÎPS Teodosie. Nu putem vorbi de cumpărare de influență
Știrile zilei
Avocatul Adrian Cuculis a făcut astăzi, 11 octombrie 2024, o serie de declarații cu privire la dosarul în care ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost deferit instanței de procurorii DNA Constanța.
La sosirea la Palatul de Justiție, avocatul Adrian Cuculis a declarat, printre altele, legat de fapta de cumpărare de influență: „Să cumpăr influență înseamnă să mă duc la cineva care are influență, efectiv, sau desper care știu sigur că are influență chiar dacă el nu are, și să îi cer ceva sau să intervină pe lângă cineva. Or, ați văzut toți înregistrările și nu cred că se poate reține că așa ceva s-a întâmplat în dosarul acesta, în cazul lui ÎPS Teodosie, motiv pentru care am solicitat eliminarea pentru lipsa loialității strângerii probelor a acestor înregistrări și, bineînțeles, a proceselor verbale de redare“.
„Astăzi cred că va fi ultimul termen pe cameră preliminară. S-a respins cererea noastră de emitere a unei adrese către DNA să ne spună dacă au înregistrările din dosar, dar procurorul DNA de ședință a confirmat că nu există originalul acelei înregistrări“, a declarat avocatul Adrian Cuculis, reprezentant legal al lui ÎPS Teodosie în acest dosar.
„Vom susține că atâta vreme cât Petrică Leașcu nu a avut încuviințarea instanței, el a acționat ca un colaborator al parchetului, iar acele înregistrări sunt singura probă pe care se bazează dosarul, dar nu există originalul pentru ele, după cum a confirmat DNA în sală“, a mai adăugat apărătorul.
Astăzi, Curtea de Apel Constanța va analiza, în cameră preliminară, dosarul în care ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
VIDEO IPS Teodosie A AJUNS la Curtea de Apel. Înaltul prelat nu a vrut să facă declarații