VIDEO: Monica Macovei, fost ministru al Justiției, citată la Mangalia, în procesul pentru daune după accidentul de pe DN 39. Ce s-a întâmplat în dosar
Știrile zilei
Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a fost citată pentru astăzi, 10 decembrie 2024, la Judecătoria Mangalia, în procesul pe latură civilă (vizând daunele), în urma accidentului de pe DN 39.
La instanța din Mangalia s-a prezentat Constantin Ilie, motociclistul care a fost victimă a accidentului.
Dosarul civil, aflat pe rolul Judecătoriei Mangalia, este disjuns din cauza penală, în care Monica Macovei a fost condamnată în primă instanță la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Monica Macovei, amânare în 2025 pe latură civilă
Constantin Ilie a explicat că procesul de astăzi a fost amânat pentru ianuarie 2025.
„Ne-am prezentat la termenul de astăzi pentru obiecțiuni la raportul de expertiză medicală. Părțile celelalte din proces au cerut o amânare, pe motiv că nu au apucat să ia la cunoștință și să analizeze mai bine, să formuleze opinii și s-a acordat un alt termen, respectiv, 21 ianuarie 2025“, a explicat acesta.
„Starea mea de sănătate este aceeași ca ultima dată, nicio îmbunătățire, nimic. Urmează alte intervenții și proceduri medicale. Legat de speranțe, dacă mai am, cred că vor fi mici corecturi, nu ceva deosebit, referitor la mobilitatea genunchiului, la cot, căci acestea sunt problemele cele mai grave. Vedem ce o să mai iasă la RMN“, a mai spus Constantin Ilie, referitor la starea sa de sănătate.
Ce au spus procurorii
Amintim că în 2022, prin rechizitoriul nr. 953/P/2022 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Monicăi Luisa Macovei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
„În fapt, s-a reținut că la 08.10.2022, Monica-Luisa Macovei conducea autoturismul pe DN 39, în apropierea municipiului Mangalia și, din cauza pătrunderii pe contrasens, a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de către I.C., provocându-i acestuia leziuni care au necesitat 110 – 120 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații, viața fiindu-i pusă în primejdie. Facem precizarea că sesizarea instanței cu rechizitoriu reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situație care nu poate înfrânge în niciun mod principiul prezumției de nevinovăție“, conform procurorilor.
Prin Hotărârea nr. 137/2024 din 12.04.2024, Judecătoria Mangalia a decis condamnarea Monicăi Macovei la pedeapsa închisorii de șase luni, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță de unde se așteaptă astăzi, 10 decembrie 2024, pronunțarea.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Monica Macovei, fost ministru al Justiției, o nouă amânare la Curtea de Apel Constanța