Autoritățile locale din comuna Mihail Kogălniceanu au inaugurat astăzi prima școală smart din județul Constanța. Este vorba despre Școala numărul 2, situată în centrul comunei care, în ultimul an, a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare, modernizare și dotare.

Din școala construită înainte de anul 1950 nu a mai rămas aproape nimic. Imaginile cu care părinții și elevii au fost surpinși astăzi, la deschiderea noului an școlar vorbesc de la sine.

“Este prima școală smart din comuna Mihail Kogălniceanu și din județul Constanța. Până când se vor obișnui copiii cu noile tehnologii pe care acum le au la dispoziție, se va merge în paralel, dar sunt convinsă că totul se va întâmpla foarte repede pentru că elevii sunt foarte receptivi la tot ceea ce înseamnă modernizare. A fost un proiect pe care mi l-am dorit și care tot timpul a făcut parte din programul meu de administrație locală.

Acesta este doar începutul a ceea ce ne dorim să facem la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din comună. Vrem să modernizăm și să reabilităm toate sălile de clasă din școlile și grădinițele din comună, inclusiv cele de la sate”, ne-a declarat primarul Ancuța Belu.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Tiatw cele trei săli de clasă sunt dotate cu table inteligente, videoproiectoare, calculatoare și acces la internet.

Pe lângă casa nouă pe care au primit-o în dar, primăria le-a oferit tuturor copiilor din comună și rechizite.

Proiectul a fost finalizat într-o perioadă record, unitatea de învățământ fiind gata în aproximativ un an, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul s-a realizat în baza contractului de finanțare nr. 2940/20/08/2018, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvolare Sud-Est.

Valoarea totală a fost de 2.484.696,41 lei, din care 1.041.600,15 reprezintă cofinanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Investiția principală a presupus lucrări de eficientizare a imobilului cu destinația școală, prin placarea fațadelor cu elemente de termoizolare, schimbarea tâmplăriilor existente, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice, termoizolarea planșeului peste parter, montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe elemente de susținere tip tije filetate prinse de căpriori, cu structură metalică independentă de structura șarpantei și prevăzute cu garnituri de etanșare prin evitarea infiltrării apelor pluviale.

Lucrările conexe au presupus recompartimentări interioare în vederea asigurării cerințelor de securitate la incendiu și asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, precum și dezafectarea coșurilor de fum.

Pentru a putea vedea anvergura investiției, vă prezentăm mai jos câteva imagini de la momentul demarării lucrărilor de către constructor:
Planuri de viitor

Infrastructura educațională din Mihail Kogălniceanu este într-o continuă modernizare, iar la acest moment, autoritățile locale sunt în procedură de licitație pentru modernizarea primului primului corp de la Liceul din Mihail Kogălniceanu, însă aceasta a fost blocată. “Acest așa-zis investitor nu a înțeles că noi ar fi trebuit să terminăm lucrările la începutul anului școlar, dar este dreptul dânsului și îl respectăm, dar ar fi trebuit să înțeleagă și să nu blocheze actul de învățământ”, a mai spus primarul Ancuța Belu. Copiii care trebuiau să învețe acolo au fost redistribuiți și se va învăța în două schimburi, la alte unități de învățământ din comună.

Un alt proiect la care se lucrează la acest moment este cel care vizează modernizarea școlii și grădiniței din satul Piatra. “Proiectul este în fază incipientă. Îi înțelegem pe părinții și pe copiii care nu mai au răbdare, dar unele proiecte durează și trei ani”, a mai spus edilul comunei.

În total, la nivelul comunei Mihail Kogălniceanu sunt aproape 1.400 de copii.

Citește și:

(Foto) Lucrările la Școala nr. 2 din Mihail Kogălniceanu se desfășoară într-un ritm bun. Ancuța Belu: “Nu am făcut rabat de la calitate la noua construcție”

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar