Malul surpat de la Cumpăna 23 martie 2023
Malul surpat de la Cumpăna 23 martie 2023
În cursul zilei de miercuri, 22 martie 2023, la sediul Prefecturii Constanța a avut loc o întâlnire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia s-a adus la cunoștința membrilor situația actuală a alunecării malului taluzului Canalului Dunăre Marea Neagră de pe raza comunei Cumpăna. Prefectul județului Constanța a avut ulterior o întâlnire cu presa, la care au fost invitați și directorul tehnic al SC RAJA SA Constanța, Adrian Florea, dar și reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, Cosmin Sava. De la întâlnire a lipsit chiar primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, pentru că nu a fost invitată de organizator. Prefectul a justificat lipsa reprezentanților UAT Cumpăna prin faptul că aceștia fuseseră convocați la o întâlnire pe această temă pe 17 martie 2023, la sediul Prefecturii Constanța. 

La începutul lunii mai 2019, Pământul a luat-o prima dată la vale pe malul drept al canalului Dunăre – Marea Neagră, în Cumpăna.

A urmat o a doua aluncare, mai dramatică, a avut loc în august 2019. Agoniseala de-o viață a unor oameni care se doreau să ducă un trai liniștit la Cumpăna era în pericol.

Însă viața este mai presus de orice, iar în calea naturii nu poți sta.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Malul taluzului Canalului Dunăre - Marea Neagră - surpare 1 mai 2019
Malul taluzului Canalului Dunăre – Marea Neagră – surpare 1 mai 2019
Malul taluzului Canalului Dunăre - Marea Neagră - 2019
Malul taluzului Canalului Dunăre – Marea Neagră – 2019

La acel moment, autoritățile locale din Cumpăna au reușit să evacueze, cu eforturi, locuitorii din 17 locuințe aflate în prima linie a alunecării, pe strada Dunării. Oamenii nu au vrut la acel moment să-și părăsească locuințele pentru care, unii dintre ei, munciseră o viață.

Acum, așa cum a relevat ultima expertiză în zona inițial afectată, alunecarea nu mai este activă însă alte 97 de case sunt afectate.

Lucrările la malul taluzului Canalului Dunăre Marea Neagră și cele 50 de milioane de lei pe care statul, prin Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, i-a investit în lucrări pare că au oprit alunecarea de teren în zona locuințelor din Cumpăna.

Cu toate acestea, alunecarea a rămas activă în amonte și aval, dar, din fercirire aici nu sunt locuințe.

Surpriza din teren: Lucrări sistate și …nu prea

În cursul zilei de miercuri, 22 martie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că lucrările de consolidare a malului taluzului Canalului Dunăre-Marea Neagră au fost stopate la finalul anului trecut, după ce s-a ajuns la Cota 46.

Lucrările de consolidare trebuie continuate până la cota 67, așa cum este prevăzut în proiectul de consolidare a malului taluzului Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Surpriză însă, la fața locului joi, 23 martie, pe șantier, lucrările erau în toi, așa cum se poate vedea din imaginile pe care le-am surprins, în miezul zilei:

Am luat din nou legătura cu prefectul județului Constanța care ne-a declarat că, de fapt, lucrările care se realizează și pe care noi le-am văzut sunt lucrări auxiliare.

Muncitorii care consolidează malul prin realizarea lucrărilor nu au lipsit de pe șantier în tot acest răstimp scurs de la finalul anului trecut, iar lucrările de consolidare a malului nu au fost oprite complet așa cum declară autoritățile.

De fapt ceea ce s-a sistat au fost lucrările de taluzare, însă se lucrează la umplutură.

Unii cu munca, alții cu informarea

În timp ce miercuri, 22 martie 2023, la sediul Prefecturii Constanța avea loc ședința CJSU, la București, de la ora 13.00, la sediul firmei deținute de expertul tehnic angajat de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Prof. Univ. Dr. Ing. Emerit, Anton Chirică, avea loc întâlnirea care avea ca temă analizarea și stabilirea soluțiilor tehnice privind relocarea conductei de canalizare din zona afectată de prăbușirea malului taluzului Canalului Dunăre Marea Neagră în zona comunei Cumpăna.

La întâlnirea din 22 martie de la București au fost prezenți și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și expertul tehnic angajat de Primăria Cumpăna, Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Păunescu, pentru găsirea soluției potrivite pentru rezolvarea acestei probleme de care Primăria Cumpăna s-a preocupat îndeaproape încă din prima zi de când malul a început să se surpe – 1 mai 2019.

Trebuie să precizăm faptul că Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Păunescu, cel cooptat de Primăria Cumpăna pentru a oferi soluția cea mai potrivită în această situație este șeful catedrei de Construcții Hidrotehnice și alimentări cu apă și canalizări de la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București, care lucrează în domeniul alunecărilor de teren de 30 de ani.

Intalnire Geostud out - București - Cumăna Intalnire Geostud out - București - Cumăna

Întâlnirea din 22 martie de la București vine ca urmare a adresei transmise către SC Geostud SRL de Primăria Cumpăna pe 23 februarie 2023, prin care instituția își arăta disponibilitatea de a colabora în vederea stabilirii soluțiilor privind relocarea conductei de canalizare din zona afectată de prăbușirea malului. 

solicitare UAT Cumpăna către GEOSTUD SRL - 23.02.2023
solicitare UAT Cumpăna către GEOSTUD SRL – 23.02.2023

Răspunsul cu privire la întâlnirea solicitată de Primăria Cumpăna a sosit abia pe 7 martie 2023, printr-o adresă de la SC Geostud SRL pe care o atașăm în cele ce urmează:

Răspuns GEOSTUD SRL 07.03.2023

De la dărmarea caselor, la relocarea rețelei de canalizare

„În conceptul prezentat la Prefectură, pe 17 martie, expertul Adrian Chirică încerca să explice că cea mai bună soluție este aceea de dărmare a caselor care se află în primele trei rânduri de case. A intervenit apoi expertul angajat de Primăria Cumpăna și, în termeni tehnici, îi explica că prin soluția propusă în studiul de prefezabilitate înaintat și lăsat în analiză, există posibilitatea realizării relocării rețelei de canalizare, înlăturării colectorului efectuat în proiectul din 2010, care să permită ca scurgerea apelor menajere să nu mai vină în direcția spre canal ci să fie preluate spre interiorul comunei și prin rețele de refulare să fie duse la stația de pompare de la intrare din comună. (…) Soluția spusă de dumnealui este mult mai costisitoare decât cea pe care o prezintă expertul Cumpenei”, ne-a explicat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Mariana Gâju ne-a precizat că lucrările au fost stopate din cauza acelui colector care nu mai este activ de peste un an: „Este inactiv din momentul în care a fost realizată de comuna Cumpăna, temporar, o rețea de evacuare a apelor menajere cu bypass-ul la un nivel mai înalt, prin curțile oamenilor.”

În urma întâlnirii din data de 17 martie de la Prefectura Constanța, la care au fost prezenți reprezentanții UAT Cumpăna, alături de expertul angajat de Primăria Cumpăna – Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Păunescu, autoritățile locale au întocmit, pe 21 martie 2023, o notă de informare pe care au transmis-o către expertul tehnic angajat de CN ACN SA Constanța.

Autoritățile locale din Cumpăna au transmis spre examinare și avizare Profesorului Univ. Dr. Ing. Emerit, Anton Chirică soluția tehnică de relocare a sistemului de canalizare a localității Cumpăna, proiect realizat de expertul angajat de Primărie în acest sens.

„Vă asigurăm că inginerii specialiști au lucrat cu maxim de implicare căutând soluții care să corespundă cerințelor tehnice impuse de dumneavoastră, iar reprezentanții Primăriei Cumpăna au înțeles din expunerea dumneavoastră, de la întâlnirea mai sus menționată necesitatea de a împiedica prin orice mijloace pătrunderea apelor în masivul de loess și implicit necesitatea evacuării apelor menajere fără absolut niciun fel de pierderi. (…) Ni se pare extrem de important ca lucrarea să fie executată într-o singură etapă și în special, locuințele din arealul de restricție pe care l-ați marcat, să fie primele racordate la noul sistem de canalizare (…) În speranța că sunteți de acord cu argumentația noastră, că reabilitarea sistemului de canalizare în integralitatea sa, într-un sistem sigur și confortabil se constituie într-o categorie de lucrări care nu ar trebui restricționată, ci dimpotrivă, încurajată de urgență, vă rugăm să examinați această documentație, să formulați observațiile ce se impun și după integrarea lor, să-i dați girul pentru ca și ACN să o avizeze favorabil, putând astfel debloca situația în care ne aflăm”, se arată în informarea transmisă de Primăria Cumpăna în data de 21.03.2023 către expertul Anton Chirică.

Adresa o puteți citi în cele ce urmează:

 

Răspunsul mult așteptat

Până pe 29 martie 2023, Primăria Cumpăna așteaptă răspunsul pe care îl va da expertul angajat de CN ACN SA – Anton Chirică cu privire la soluția înaintată de către Primărie, de altfel, una aprobată și de RAJA, după cum ne-a declarat primarul:

Comuna Cumpăna are pregătită această variantă, cu deviz cu tot, pe care încercăm să o introducem pe ordinea de zi a Consiliului Local, imediat ce se va aproba soluția. Aprobând indicatorii tehnico-economici, cu soluția, mergem la Ministerul Dezvoltării – Compania Națională de Investiții și vom comunica care este valoarea finală pentru soluția agreată de ACN, RAJA și Primărie pentru a obține fondurile. Ulterior, vom face procedură de achiziție simplificată, în regim de urgență, având încadrarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu privire la pericolul pe care îl reprezintă. Eu fără achiziție publică nu fac nimic.

Lucrarea este urmărită, se încearcă să se facă dovada vinovăției Primăriei comunei Cumpăna, nu a altcuiva.

De altfel, prefectul județului s-ar fi exprimat „Eu nu sunt vinovat de casele construite”. El a refuzat în 2019, 2020, 2021 să vină la discuție pe teritoriul comunei Cumpăna să discute cu oamenii, să îi primească. A considerat că este mai bine să acționeze în instanță Primăria comunei prin anularea autorizațiilor de construire emise nu doar în zona de protecție”, a mai adăugat primarul comunei Cumpăna.

Primarul Mariana Gâju este de părere că acele cauze antropice pe care le-a invocat specialistul angajat de ACN nu ar fi „vinovate” de alunecarea malului.

RAJA Constanța a luat probe, iar în urma analizelor nu s-a demonstrat că sunt ape menajere, de la casele oamenilor. Am credința că expertul Chirică va avea înțelepciunea și vom rămâne și cu casele acolo și cu lucrarea să o ducem mai departe și să luăm colectorul de acolo să consolidăm malul. Atâta vreme cât malul va fi consolidat, nu vor mai fi pericole pentru acele case. Noi vom face totul pentru ca foarte rapid să obținem banii, indiferent de culoarea politică! Eu nu m-am bazat pe culoarea politică!”, a mai completat Mariana Gâju.

Atașăm răspunsul SC RAJA SA din 22 octombrie 2020, prin care compania răspunde că funcționalitatea conductei de refulare până la data afectării acesteia de alunecările de teren a fost în parametrii proiectați și nu au fost identificate și înregistrate avarii:

Adresa SC RAJA SA 22 octombrie 2020
Adresa SC RAJA SA 22 octombrie 2020
Demersuri peste demersuri și soluții care se lasă așteptate

„Dacă le păsa de această situație, făceau de atunci, ca oameni și specialiști care sunt responsabili, nu în funcție de culoarea politică a acelor primari!

Demersurile autorității locale pentru rezolvarea situației au fost permanente, iar dovadă stau numeroasele solicitări transmise instituțiilor abilitate inclusiv solicitarea de alocare a finanțării pentru rezolvarea situației.

Astfel, în 2020, Primăria Cumpăna, solicita, în luna iunie, printr-o adresă transmisă către Compania Națională de Investiții includerea în programul Național de Construcții de Interes public sau Social, Subprogramul „Lucrări de primă urgență” obiectivul de investiții „Dezafectare rețea de canalizare menajeră, stație pompare ape uzate, și conductă refulare zona Canal Dunăre Marea Neagră, refacerea amplasamentului acestora”.

În urma demersului UAT Cumpăna, obiectivul a fost inclus pe lista de sinteză a CNI, așa cum se menționează în adresa primită de primărie nr.33721 din data de 04.08.2021.

De asemenea, Primăria Cumpăna a elaborat și un studiu de prefezabilitate pentru refacerea rețelei de canalizare în zona străzii Dunării și a străzilor adiacente prin care erau evidențiate obiectivele preconizate a fi atinse în urma realizării investiției publice. Documentul, care a fost trimis către CNI conținea și devizul general al obiectivului de investiții.

În loc de concluzie: ”…să lăsăm malul să cadă, cu case cu tot, și Cumpăna să ducă casele în alt teritoriu, să le facă pe banii comunei”

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, ne-a adus precizări cu privire la demersurile pe care le va realiza autoritatea locală de astăzi înainte cu privire la această situație:

„În urma vizitei la București, Primăria comunei Cumpăna va înainta astăzi (n.r. 23 martie 2023) o adresă către SC RAJA SA prin care solicităm să ni se facă precizarea că acel colector, montat pe inițiala strada Dunării, nu mai este activ. Strada astăzi nu mai există fiind predată către UAT Agigea, de care aparține, fiind o greșeală de la stabilirea grănițuirii.

După ce primim răspunsul, trimitem către CN ACN SA Constanța.

Strada Dunării este, în același timp, suprapusă cu drumul de exploatare al ACN-ului, care este în administrarea CN ACN SA Constanța, deci au posibilitatea să purceadă la înlăturarea colectorului din locația respectivă în care se află azi.

ACN-ul, în urma avizului RAJA că acest colector nu este activ, poate să ceară autorizație de demolare – pe care nu o mai poate elibera comuna Cumpăna – chiar dacă UAT Cumpăna a construit acel colector, pentru că acum acesta nu se mai află legal pe teritoriul UAT Cumpăna. Eu pot să fiu acuzată că emit o autorizație de demolare pe un teren care nu îmi aparține”, ne-a declarat Mariana Gâju.

Primarul comunei ne-a mai declarat că nu există sub nicio formă posibilitatea ca autoritatea locală să fie de acord cu ideea transmisă de unii reprezentanți ai instituțiilor, aceea de a lăsa malul să cadă pur și simplu:

„Prefectul (n.r. Constanței) spune că UAT Cumpăna este vinovat de construirea caselor în zonă de protecția a Canalului, fără avizul ACN, pentru tot.

Prefectul îmbrățișează opinia pe care și fostul inspector șef al ISC Constanța, Harry Boiagian, dar și a ACN-ului, să lăsăm malul să cadă, cu case cu tot, și Cumpăna să ducă casele în alt teritoriu, să le facă pe banii comunei. I-am spus prefectului că nu se poate să se dărâme 97 de case. 

Ar trebui să fim conștienți de răspunderea pe care o avem fiecare. 

Cum spunea și prefectul – că se pot duce într-o secundă și casele oamenilor, e ușor să dărâmi și munca, și viața unui primar, și pesedist fiind el, într-o secundă.

Prefectul județului a acționat în instanță nu doar Primăria Comunei Cumpăna ci și pe proprietarii de case care locuiesc în zonă. Oamenii nu au bani să-și angajeze avocați.

Nu cred că așa putem rezolva problemele ci doar muncind și noi, și ACN-ul să găsim banii„, a precizat primarul Mariana Gâju.

NOTĂ:

Primele imagini surprinse în 2019 atunci când s-a produs prima fisură în strada Dunării puteți vizualiza în articolul realizat la acea vreme de reporterii Ziarului Amprenta:

(Galerie foto) Alertă la Cumpăna! Se surpă malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră. Zeci de case, în pericol să se prăbușească

 

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.