Alegeri: votat sursă: AEP
Alegeri: votat sursă: AEP
Curtea de Apel București a decis joi, 16 martie 2023, obligarea Guvernului Ciucă de a organiza alegeri locale parțiale, decizia fiind luată într-un proces deschis de Forța Dreptei. La nivelul județului Constanța sunt patru localități unde trebuie organizate alegeri locale după ce posturile de primar au fost vacantate în urma decesului ori pierderii funcției de primar. Totodată, alegeri parțiale vor trebui să aibă loc și la Agigea, acolo unde a fost dizolvat Consiliul Local. 

Potrivit unui comunicat al Forței Dreptei, Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Guvernului Ciucă, care viza refuzul de a organiza alegerile locale parțiale în cazul localităților în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat.

„Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcția de primar și pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidențiate în situația centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripții electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, se arată în soluția Curții de Apel București.

În cel puțin 51 de localități din România, oamenii nu-și pot alege primarii pentru că Executivul nu a dat până la acest moment drumul procedurii, deși posturile sunt vacante în urnele situații și de doi ani.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Deși prevederile legale sunt destul de clare, se invocă „vidul legislativ” pentru ca alegerile parțiale să fie declașate în localitățile în care primarii, din diverse motive, și-au pierdut mandatul.

Trei primari au murit, iar unul și-a pierdut mandatul 

În județul Constanța avem patru localități unde trebuie organizate alegeri pentru funcția de primar și una unde trebuie ales un nou Consiliu Local.

În trei dintre comune, primarii au decedat în timpul exercitării mandatului.

Primul primar care și-a pierdut viața în 2021 este primarul comunei Adamclisi, Dorina Șerbănescu, care a decedat în 16 noiembrie, atribuțiile de primar fiind luate ulterior de viceprimarul Ion Dumitru.

Din păcate, în 2023 județul Constanța a pierdut doi primari vechi. Primul deces a fost cel al primarului din Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, care a condus comuna vreme de șase mandate. Acesta a trecut în neființă în noiembrie 2022. Viceprimarul Adrian Costache ese cel care exercită atribuțiile de primar până la organizarea de noi alegeri.

Nu în urmă cu mult timp, comunitatea locală din Albești l-a pierdut pe cel care le-a fost în frunte vreme de aproape trei mandate, Gheorghe Moldovan. Acesta a murit în urma unui tragic accident, pe DN 39, în zona Neptun, în timp ce mergea la reuniunea de la București a Asociației Comunelor din România. În locul său, până la organizarea de noi alegeri, a rămas viceprimarul Cristian Vlad.

Și locuitorii comunei Dobromir vor trebui să-și aleagă un nou primar după ce, la începutul lunii februarie 2021, Iusein Visel, primarul localității Dobromir, a fost suspendat din funcție, ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel Constanța, în dosarul 862/2/2017.

Atribuțiile sale au fost preluate de Ismail Sebai.

Și în comuna Agigea trebuie organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local, după ce a fost dizolvat de un judecător în luna noiembrie a anului 2021.

Prefectul Silviu Coșa: „Documentațiile au fost transmise în toate cazurile către Guvern, inclusiv în cazul Agigea”

Potrivit Codului administrativ, în maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, așa cum s-a întâmplat în luna noiembrie 2021, trebuie să se organizeze alegeri parțiale pentru Consiliul Local Agigea.

Misiunea reprezentantului Guvernului în teritoriu, a prefectului Silviu Coșa, este aceea de a informa Ministerul Administrației și Internelor cu privire la vacantarea posturilor, care mai apoi trebuia să emită o hotărăre de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor.

Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, ne-a declarat:

Din ce am discutat cu colegii se pot exercita căi de atac împotriva respectivei sentințe. Din punctul nostru de vedere, documentațiile au fost transmise în toate cazurile către Guvern, inclusiv în cazul nefericit de la Agigea. În momentul în care, prin hotărâre de Guvern, ni se va comunica acel calendar și data alegerilor, ne vom pune treabă.

Atribuțiile noastre încep în momentul în care, în Monitorul Oficial al României este publicată hotărârea de Guvern care stabilește data alegerilor și calendarul. Nu este decizia noastră să acționăm vizavi de o hotărâre a instanței”, a conchis prefectul.

Citește și:

Primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan, a MURIT. Cum s-a întâmplat tragedia

DOLIU în județul Constanța: A MURIT Dorina Șerbănescu, primarul comunei Adamclisi

Primarul comunei constănțene Mihai Viteazu a încetat din viață

Magistrații au decis DIZOLVAREA Consiliului Local Agigea

Vor avea loc alegeri în peste 50 de localități: Ludovic Orban a câștigat procesul cu Guvernul României. Decizia nu este definitivă

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.