INTERVIU EXCLUSIV Ce planuri are Sevdan Fenzi, noul manager al Spitalului Municipal Medgidia. În ce stadiu este proiectul de 78 de milioane de euro care vizează construirea unui nou corp de spital

Administrație locală
Într-un moment greu pentru Spitalul Municipal Medgidia, cu numeroase investiții în derulare, dar și cu o situație economică dificilă, cu pierderi din ce în ce mai mari, primarul Valentin Vrabie, l-a numit, în urmă cu trei săptămâni, în funcția de manager pe Sevdan Fenzi, fost medic șef al Compartimentului Primiri Urgențe al unității sanitare. Acesta și-a asumat responsabilitatea de a conduce echipa din care face parte din 2017 având ca obiectiv ridicarea standardelor de calitate ale actului medical, astfel încât adresabilitatea Spitalului Municipal Medgidia să crească. Investițiile ample care s-au făcut în ultimii ani în infrastructura medicală din Medgidia, o prioritate pentru autoritatea locală, vor fi completate, în viitorul apropiat cu un proiect de amploare: construirea unui nou spital, visul oricărei administrații. Pretențiile în ceea ce privește actul medical sunt mari, iar acest lucru este în directă legătură cu managementul unității medicale de aceea numirea în funcție a medicului Sevdan Fenzi este o provocare pentru ambele părți. Într-un scurt interviu acordat Ziarului Amprenta, managerul Spitalul Municipal Medgidia ne-a vorbit despre provocarea pe care a acceptat-o, dar și despre propriile planuri pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite cetățenilor municipiului, dar și celor din împrejurimile Medgidiei.
1. Cum ați primit propunerea de a accepta funcția de manager și ce v-a determinat să acceptați acest post?
Vă spun sincer că am primit propunerea privind ocuparea acestei funcții de manger cu reticență și cu oarecare teamă pentru că acest lucru însemnă o provocare destul de mare pentru mine.
Însă dorința de a oferi pacienților cele mai bune servicii medicale și de a ajuta comunitatea m-au determinat să accept până la urmă. Vreau să pun în slujba pacienților toată priceperea mea. Acum, din această poziție pe care o ocup, pot fi de folos mult mai mult.
2. Cum v-a întâmpinat echipa medicală la momentul venirii dumneavoastră în funcție?
Toată echipa m-a primit cu încredere, activez în acest spital de nouă ani. Eu sunt o persoană foarte determinată, dedicată, care încearcă să facă o diferență pozitivă în viața oamenilor și acum, prin natura jobului, în Spitalul Municipal Medgidia. Acum sunt medic primar în medicină de urgență, am fost șef de secție până la preluarea acestei funcții de manager. Medicilor, colegilor mei, le-am transmis, încă de la început că trebuie să fim mai responsabili și să oferim servicii de calitate tuturor pacienților.
Din partea administrației locale există toată susținerea, dar echipa medicală trebuie să dovedească profesionalismul și dorința de a ridica standardul actului medical.
3. Ce ați găsit la momentul preluării mandatului?
O situație financiară nu prea grozavă, un minus de opt milioane de lei, și o incertitudine din partea personalului medical din echipă.
4. Spitalul Municipal Medgidia, care deservește o mare parte a populației județului Constanța este, de mai mulți ani, cu sprijinul primarului Valentin Vrabie, într-un continuu proces de modernizare. Care sunt proiectele în derulare la acest moment și care este stadiul acestora?
La acest moment, avem în derulare un proiect de eficientizare energetică a unității sanitare care este realizat în proporție de 60%. Municipalitatea face eforturi pentru a finaliza cât mai repede posibil acest proiect care ne este necesar pentru o desfășurare și mai bună a actului medical. În cadrul proiectului a fost anvelopată clădirea, au fost schimbate ușile, geamurile, înlocuite instalațiile (electrică, termică, sanitară), a fost înlocuită integral centrala termică, au fost schimbate lifturile, iar acum se lucrează la interioare.
Tot în prezent este în implementare un proiect pe fonduri europene pentru digitalizarea serviciilor spitalului. Este vorba despre investiții pe partea de hardware și pe partea de software. O parte din suma disponibilă prin proiect va fi folosită pentru achiziția de aparatură – servere, calculatoare, și o parte pentru dezvoltarea sistemului informatic Hipocrate.
Cel mai important proiect aflat în derulare este cel referitor la extinderea spitalului prin construirea unui nou corp de clădire. Practic, putem spune că vorbim despre un nou spital. Valoarea totală a proiectului este de 78 de milioane de euro, iar la acest moment este în procedură de licitație. Proiectul de extindere și dotare a corpului de clădire aferent Spitalului Municipal Medgidia va fi depus la finanțare în cadrul ”Programului național de investiții în infrastructură unităților spitalicești”.
De asemenea, la acest moment, municipalitatea lucrează la depunerea unui proiect ce vizează înființarea unui Centru pentru îngrijiri paleative, proiect extrem de necesar pentru nevoile comunității noastre, iar 30 aprilie este termenul maxim de depunere a proiectului.
Doresc să mulțumesc primăriei și domnului primar fără de care aceste proiecte nu s-ar fi concretizat!

Spitalul municipal Medgidia
5. Este nevoie de completarea echipei medicale a Spitalului Municipal Medgidia? Este nevoie de cooptarea de noi medici? Dacă da, care ar fi specializările?
În principiu avem nevoie de medici noi, trebuie să diversificăm paleta de servicii medicale oferite cetățenilor prin aducerea de medici cu specializări de care spitalul nu a beneficiaat până acum.
Avem un deficit de medici pediatri. Am scos la concurs, avem doi medici care urmează să vină într-o lună de zile în echipa noastră. De asemenea, în două luni ni se va alătura și un medic cardiolog. Avem de asemenea și doi medici noi pe chirurgie cardiovasculară care vor deservi și Ambulatoriul spitalului. Ar mai fi nevoie de un medic dermatolog, această necesitate fiind o prioritate. De asemenea, avem un post liber de nefrolog. Vom scoate postul la concurs și îi așteptăm pe toți medicii care doresc să facă parte din echipa noastră să participe la concurs.
6. Spuneți-ne trei obiective clare pe care vi le-ați propus să le realizați pe durata mandatului încredințat.
Doresc, împreună cu echipa spitalului, să îmbunătățim și mai mult serviciile medicale oferite, dar și să facem un training permanent al personalului din unitatea spitalicească.
În acest sens, de curând am primit suportul TIKA-Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare care ne susțin prin oferirea de cursuri de profesionalizare în Turcia pentru anumite specialități: Anestezie -Terapie Intensivă, Ginecologie, Pediatrie, Chirurgie, Ortopedie, Nou-Născuți. Medicii și asistentele vor merge în perioada următoare în Turcia pentru training-uri pentru aceste specialități.
Ne dorim ca pe viitor să înființăm o Secție de Ortopedie deoarece în prezent avem doar un Compartiment – unde activăm cu trei medici. Totodată, vrem să înființăm o linie de de gardă ortopedică pentru a evita transferul pacienților ortopedici către Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Avem nevoie să înființăm și un Compartiment de Oncologie pentru că există un deficit pe această parte și avem destui pacienți, din păcate. Ne mai dorim pe viitor un Compartiment de Nefrologie și sunt sigur că o să reușim să le realizăm.
7. Ce le transmiți cetățenilor din Medgidia, dar și celor din împrejurimi?
Tuturor le transmit să apeleze cu încredere la serviciile medicale din cadrul Spitalului Municipal Medgidia, noi facem în permanență eforturi pentru îmbunătățirea calității serviciilor pentru a le oferi acestora un mediu cât mai confortabil.
Citește și:
Medicul Sevdan Fenzi este noul manager al Spitalului Municipal Medgidia