Ancuța Belu, primarul Mihail Kogălniceanu
Autoritățile locale din Mihail Kogălniceanu acordă, în aceste zile, burse de merit și sociale elevilor din localitate. “Pentru comuna noastră este un efort financiar foarte mare pentru că avem multe proiecte începute și pentru care trebuie să acoperim cotele de cofinanțare. Am trecut prrintr-o perioadă grea, în care nu am mai încasat bugete, cotele. Este greu, dar trebuie să ne ducem proiectele la bun sfârșit pentru că dacă ai un eșec la unele proiecte ești penalizat și nu mai poți să depui pe axa respectivă un alt proiect”, ne-a spus primarul Ancuța Belu. 

Mai exact, 263 de elevi din comună primesc, în aceste zile, burse cuprinse între 220 și 400 de lei. Efortul bugetar al comunei este de 76.729 de lei.

Bursa de merit pe care o va primi fiecare din cei 222 de elevi din Mihail Kogălniceanu este de 220 de lei, iar cea socială de 400 de lei, de care va beneficia 41 de elevi.

“Anul trecut nu am dat burse de merit sau sociale, ci am dat premii de performanță celor mai buni elevi din comună, care s-au remarcat la diferite concursuri. Anul acesta, dacă așa ne-a obligat legea, ne-am conformat și le acordăm. Cu toate că eu consider că cei care fac performanță trebuie răsplătiți”, ne-a mai spus primarul comunei.

134 de elevi au fost recompensați de autoritatea locală, la finalul anului trecut, pentru efortul pe care l-au făcut pentru a obține rezultate frumoase la concursuri județene și naționale, rezultate obținute pe parcursul anului 2019.

Cea mai mare bursă de performanță a fost de 1.400 de lei.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, la judecată cu 12 consilii locale

Reamintim că la începutul lunii noiembrie 2019, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a dat în judecată 12 consilii locale din judeţul Constanţa – printre care și Mihail Kogălniceanu, pentru că nu au respectat obligaţia legală de a acorda burse şcolare elevilor.

“Pe această cale, solicităm ferm primarilor UAT-urilor acţionate în instanţă să dispună de urgenţă alocarea de fonduri pentru bursele şcolare ale elevilor, precum şi adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea burselor şi, astfel, să înceapă să arate interes faţă de educaţie şi faţă de elevi, lucru care, din păcate, până la acest moment le-a fost necunoscut”, se arăta în comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Sursa citată menţionează că dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanţă sau studiu este stipulat de articolul 82, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale, iar obligaţia acordării acestor burse revine consiliilor locale.

Elevii comunei, o prioritate pentru administrația publică locală

Trebuie precizat faptul că administrația locală din Mihail Kogălniceanu este una dintre autoritățile din județul Constanța pentru care elevul a fost o prioritate în ultimii ani.

Astfel, vorbim astfel despre proiecte demarate de administrația locală care au dus la îmbunătățirea condițiile din școlile și grădinițele din localitate, dar și despre construirea unor noi instituții de învățământ, cum sunt cele două gradinițe cu program prelungit din localitate care, în anul școlar 2020 – 2021 vor fi date în folosință.

De asemenea, la sfârșitul lunii august 2019 s-a semnat contractul de execuție și proiectare pentru începerea lucrărilor la sala de sport din comuna Mihail Kogălniceanu. Clădirea se va ridica în curtea liceului din localitate pe o suprafață de 1.890,29 mp – suprafață construită și 3.158,29 mp – suprafață desfășurată.

Valoarea contractului este de 1.112.272,77 lei cu TVA din care 709.894,84 lei este partea pe care a alocat-o primăria, iar restul sunt bani guvernamentali.

De asemenea, în luna mai 2019 Primăria Mihail Kogălniceanu anunța numele agentului economic care se va ocupa de eficientizarea energetică a clădirilor corp C1 și C2 (fost internat) din cadrul Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu, dar și cel care se va ocupa de Școala nr. 2 care va intra în același proces de eficientizare energetică.

“Suntem în procedură de licitație la Școala nr. 2 urmând ca săptămâna viitoare să dăm ordinul de începere a lucrărilor pentru Liceul din Mihail Kogălniceanu pe eficientizare energetică.”, ne-a declarat primarul Ancuța Belu.

Foto: Arhivă

Citește și:

Primăria Mihail Kogălniceanu premiază performanța. Burse de merit de până la 1.400 de lei pentru cei mai buni elevi din comună

Autoritățile din Mihail Kogălniceanu acordă burse școlare din semestrul al II-lea. Până la finele lunii, 134 de elevi vor fi premiați pentru performanțele școlare din 2019

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar