Laborator Spitalul Municipal Medgidia
O nouă etapă în modernizarea serviciilor medicale publice oferite de Spitalul Municipal Medgidia a fost bifată astăzi odată cu vizita echipei care a transformat un vis în realitate. Echipa care a dotat laboratorul standardizat din cadrul Spitalului Municipal Medgidia – Mindray – Clini-Lab a fost prezentă astăzi în incinta unității sanitare.  Efortul autorităților locale, întins pe o perioadă de mai mulți ani, dă roade astfel încât, Spitalul Municipal Medgidia se mândrește astăzi cu cel mai performant laborator public din România. Odată cu standardizarea acestui laborator și primirea certificării RENAR, locuitorii municipiului Medgidia vor avea posibilitatea de a efectua analize medicale, în sistem ambulatoriu, cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Un laborator care până în anul 2020 fusese externalizat și pe care autoritățile locale au reușit să îl internalizeze, să-l modernizeze, să-l doteze, cu un efort bugetar considerabil, și să-l aducă la cele mai înalte standarde de calitate existente în prezent își deschide astăzi „porțile” către populație.

Laboratorul standardizat, așa cum se prezintă astăzi laboratorul din incinta Spitalului Municipal Medgidia, a fost o condiție obligatorie pentru ca acesta să poată primi acreditarea RENAR.

În martie 2022, laboratorul a fost vizitat de echipa de evaluatori RENAR în cadrul evaluării pentru obținerea acredităii conform cerințelor SR EN ISO 15189:2013. În urma acestei vizite RENAR a fost emis în data de 15.04.2022 Certificatul de acreditare nr. LM 1229 prin care sunt recunoscute performanțele laboratului.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Obținerea certificatului de acreditare permite încheierea contractului de prestari servicii în regim de ambulator cu CJAS Constanta și primirea în regim gratuit a biletelor de trimitere către analize emise de medicii de familie și specialiști.

Managementul standardizat pune bazele creșterii unui laborator, iar prin modernizare un laborator este capabil să obțină un buget mai mare și o reputație bună, ceea ce aduce venituri mai mari pentru Spitalul Municipal Medgidia.

„Laboratorul de la Medgidia este unul dintre laboratoarele de cel mai înalt nivel dintre laboratoarele publice, ca organizare și echipamente. Este cel mai performant laborator public din România”, a spus astăzi Adrian Scurtu, senior product specialist Mindray prezent la Medgidia.

La rândul său, Ștefan Jakab, directorul Clinic-Lab, firmă care furnizează și pune în funcțiune în România tehnologia Mindray a precizat că Spitalul Municipal Medgidia este primul spital public care introduce sistemul automat în laborator:

„Sunteți un deschizător de drumuri pentru că sunteți primul spital municipal care a introdus sistem automat, linie automată în tehnologia laboratorului. Pentru acest lucru a fost nevoie de spiritul întreprinzător al celor care lucrează aici, dar și de legătura armonioasă existentă între primărie, domnul primar ca și factor decizional și managementul spitalului. A fost nevoie de efortul celor care ați lucrat cu aceste aparate, vă felicit că ați reușit să faceți, pas cu pas acreditarea. Există mari speranțe în această acreditare RENAR, există mari speranțe în această acreditare ca și sursă de venit”.

„Eu mi-am făcut datoria, așa cum ne-am angajat că o vom face. Eu am sprijinit, am susținut cu tot ceea ce a fost necesar și tot ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat în Spitalul Municipal Medgidia se datorează unei echipe. Profesionalismul a putut să triumfe la Medgidia pentru că aveți această libertate și susținere din partea mea”, a precizat, la rândul său, primarul Valentin Vrabie.

Charles Zhou, manager general al Mindray în sud estul Europei, prezent astăzi la Medgidia,  a ținut să evidențieze preocuparea administrației locale și a echipei medicale pentru servicii de laborator la cele mai bune standarde:

„Cu viziunea de a oferi servicii de înaltă calitate, Mindray vine să aducă standardele sale în laboratorul din Medgidia, fiind primul laborator standardizat dintr-un spital din România. Mindray aduce calitatea și eficiența sa în serviciile de laborator în România, în serviciile de stat și va menține în continuare standardul. De asemenea, Mindray va oferi suport, traning pe parcursul colaborării”. 

„Munca în laborator este una frumoasă, dar este o rutină însă echipamentele le descoperim pe rând și ne ajută, iar rezultatul este primit în cel mai scurt timp posibil. Fără parteneri responsabili și implicați nu reușim, așa că vă mulțumim”, a precizat Emilia Dincă, biolog principal, șeful laboratorului.

Reamintim că în luna mai a anului 2020 Spitalul Municipal Medgidia (SMM), desemnat Spital Suport COVID din data de 2 aprilie 2020, a fost notificat de firma SC MEDCENTER SRL pentru renunțarea unilaterală a contractului de furnizare servicii de laborator. Sub presiunea acestei notificări s-a decis reinternalizarea Laboratorului de Analize medicale începând cu data de 1 iulie 2020, în aceiași locație. În acest sens au fost achiziționate  echipamente medicale de performanță ridicată, pentru un domeniu larg de analize conform nevoilor de investigare stabilite de clinicieni.

Începând de atunci, laboratorul a fost dotat cu aparatură modernă și performantă, a fost angajat personal de specialitate, iar recent ulterior, cu mari eforturi a fost acreditat RENAR și este standardizat la nivel european.

Sănătatea, prioritatea primarului Valentin Vrabie 

Pentru administrația locală din Medgidia și primarul Valentin Vrabie, sănătatea a fost o prioritate încă de la începutul primului său mandat de primar, în anul 2016. Aflat în pericol de declasificare, cei 400 de angajați ai spitalului, la momentul 2016 erau în pericol de a-și pierde locul de muncă, iar pacienții care se tratau în unitatea spitalicească ar fi avut de suferit. Acum, la șase ani distanță, Spitalul Municipal Medgidia este unul din cele mai performante unități spitalicești din județul Constanța, dar și din sud estul țării, lucru demonstrat și în perioada pandemiei de COVID-19. Acesta a fost clasificat în categoria a treia, locurile de muncă sunt sigure, iar actul medical se desfășoară la cele mai înalte standarde.

Spitalul Municipal Medgidia deservește peste un sfert din locuitorii județului Constanța, atât din municipiu cât şi din localităţile limitrofe, iar îmbunătățirea permanentă a condițiilor sanitare a constituit o prioritate pentru actuala administrație locală.

Fie că a fost vorba despre fonduri europene atrase, fie de bani care sunt investiți în urma încheierii unor parteneriate, cel mai important lucru este că pacientul din Spitalul Municipal Medgidia beneficiază de servicii medicale și de confort la standarde din ce în ce mai ridicate. 

Spitalul Municipal din Medgidia reprezintă una dintre cele mai bine dotate unități sanitare din județul Constanța, acest lucru datorându-se investițiilor făcute în ultimii ani de către administrația locală.

În cele ce urmează vom radiografia, comparativ, situația unității spitalicești la momentul 2016, și cea în care Spitalul Municipal Medgidia se regăsește la acest moment.

În anul 2016, Ambulatoriul Spitalului Municipal Medgidia era o ruină, raiul oamenilor străzii și un adevărat focar de infecție după ce un proiect cu bani europeni eșuase 

În anul 2016, datoriile spitalului însumau 1,2 milioane de euro către furnizori, drepturi salariale restante, sume pierdute în urma unor litigii, titluri executorii ANAF. De asemenea,  exista un deficit mare de cadre medicale în specialitățile neonatologie, pediatrie, anestezie terapie intensivă, medicina de urgență, radiologie, cardiologie, medicină de laborator.

Din păcate se înregistra o penurie de medicamente, pacienții fiind nevoiți să cumpere aproape tot ceea ce aveau nevoie pentru susținerea actului medical.

În unitatea sanitară nu exista aparatură medicală de bază, iar aparatura din secția ATI era, în mare parte, defectă. În blocul operator, aparatele de anestezie erau foarte vechi, ieșite din uz, doar două defibrilatoare monofazice, unul defect și unul pe care cu greu îl reparau specialiștii. Laboratorul era externalizat, fără acreditare RENAR, deoarece nu exista contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Stația de sterilizare era depășită, cu autoclave foarte vechi, uzate moral și tehnic și care se defectau foarte des. De asemenea, nu exista rezervă de apă potabilă și de incendiu funcțională iar robineții de incendiu erau gripați.

Investiții de zeci de milioane de euro în Spitalul Municipal Medgidia

La momentul 2022, municipiul Medgidia se poate mândri, în urma investițiilor de zeci de milioane de euro în cei șase ani, de unul din cele mai moderne unități spitalicești din țară, iar investițiile nu se opresc aici.

Ambulatoriul de specialitate a fost reabilitat complet și adus la standarde europene, urmând a fi și dotat cu ajutorul fondurilor asigurate de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă cu mobilier și aparatură medicală: CT, RMN, Rx digital, sistem PACS, ecografe, endoscop, dar și multe altele. Practic cu tot ceea ce are nevoie un ambulatoriu modern.

Datoriile existente au fost achitate, spitalul înregistrând excedent bugetar începând cu anul 2020.

Și situația referitoare la deficitul personalului a fost rezolvată, în toată această perioadă fiind angajați medici în specialitățile deficitare.

Astfel, de la 28 de medici în 2016, Spitalul Municipal Medgidia are la acest moment 51 de medici. 

Numai în 2022 au fost angajați angajat cinci medici ATI, trei pediatri, un neonatolog, trei radiologi cu competență CT/RM, un cardiolog, doi diabetologi, un neurolog, un gastroenterolog, trei chirurgi – din care unul în specialitatea de medicină de urgență, trei ginecologi, un infecționist și trei medici de laborator.

De asemenea, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București a fost reabilitat blocul materno – fetal, care a fost organizat într-un spațiu ce fusese dezafectat, fiind modernizat și dotat la standarde europene. Acum există o sală de operații, saloane pre si postoperator, trei săli de naștere, sală resuscitare, vestiare și grupuri sanitare proprii pentru paciente și personal.

La acest moment este în derulare un proiect complex cu bani europeni și de la bugetul local avizat de ISU și DSP, care vizează eficientizarea energetică a Spitalului Municipal Medgidia, lucrări care au început în anul 2019, finalizarea lor urmând a avea loc la sfârșitul acestui an.

Odată cu finalizarea acestor lucrări vor fi acoperite tot ce înseamnă neconformități cu privire la standardele impuse de ISU și DSP (inclusiv rezerva de apă, hidranții interiori/exteriori).

Lucrările cuprind anveloparea, schimbarea centralei termice, a cazanelor, a instalației electrice, termice, dar și a lifturilor.

7 milioane de euro investiți pentru achiziționarea de aparatură medicală la standarde europene

În prezent mai există în implementare un proiect derulat cu fonduri europene, în valoare de șapte milioane de euro reprezentând rambursări ale unor cheltuieli din 2020, dar și achiziție de aparatură medicală. Au fost achiziționate: 13 ventilatoare fixe, 3 mobile, 5 aparate de anestezie, mese de operații, stația de sterilizare a fost dotată complet, inclusiv o stație cu peroxid, s-a achiziționat un RX Mobil, două laparoscoape, un endoscop, ecografe inclusiv unul pentru diagnosticarea TEP, 34 de monitoare, 8 defibrilatoare pentru fiecare secție. De asemenea, a fost achiziționat un Computer Tomograf pentru care a fost achiziționat un container izolat cu plumb și care va fi pus în funcțiune, cel mai târziu în luna iulie.

„Spitalul, la momentul 2016, era în categoria a cincea cu risc de declasificare și închidere iar cei peste 400 de angajați erau în situația de a-și pierde locurile de muncă. La acest moment, spitalul este deja clasificat în categoria a treia, iar toate investițiile pe care le facem cu efort sunt pentru a crește gradul de clasificare în categoria a doua, o clasificare modernă, care asigură un act medical de calitate și șanse mai mari de a salva vieți.

Această unitate sanitară importantă, care deservește peste un sfert din locuitorii județului Constanța, a devenit rapid etalon pe harta spitalelor atractive și sigure pentru pacienți datorită condițiilor, serviciilor și dotărilor puse la dispoziție. La acest moment, locurile de muncă sunt sigure, spitalul merge într-o direcție bună. Angajații spitalului salvează vieți și ei trebuie să aibă siguranța locului de muncă”, a precizat primarul Valentin Vrabie.

În prezent, în unitatea spitalicească activează 448 de angajați

Facem precizarea că Spitalul Municipal Medgidia funcționează din anul 1967 și nu mai fusese reabilitat din anul 2009, atunci când s-au făcut investiții minore.

Citește și:

Spitalul Municipal Medgidia, model de urmat: 20 de MILIOANE DE EURO investiți pentru sănătate! ”Mă înclin în fața personalului Spitalului Municipal Medgidia! Noi, toți medgidienii, suntem mândri de voi!”

Sănătatea din Medgidia, în prim plan: Aproape CINCI MILIOANE de euro investiți în Policlinica Spitalului Municipal

Proiect de peste 7,7 milioane euro pentru dotarea Spitalului Municipal Medgidia

Medicul specialist ATI, Kenan Mustafa, de la Spitalul Municipal Medgidia, DECORAT de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar