Alertă meteo: Ziua de 4 februarie va fi cea mai călduroasă din lună

Meteorologii anunță că ziua de 4 februarie va fi cea mai caldă din lună, urmând să se înregistreze 21 de grade la Calafat, în județul Dolj. Au înflorit deja ghioceii, iar agricultorii spun că se așteaptă la recolte slabe anul acesta, mai mici cu 1,5 tone la hectar, în cazul cerealelor.

În Oltenia, începutul lunii februarie va aduce temperaturi minime cuprinse între 1 și 9 grade, anunţă meteorologii, care spun că vremea este anormală pentru această perioadă.

De asemenea, se preconizează că ziua de 4 februarie va fi cea mai călduroasă zi a lunii, când, la Calafat, în județul Dolj, se vor înregistra maxime de 21 de grade.

„Până la mijlocul lunii februarie, vremea va fi mai caldă decât normalul, iar în unele zile, valorile maxime de temperatură vor atinge 14-15 grade şi, poate, chiar vor depăşi aceste valori. Marţi, 4 februarie, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură între 16 și 21 grade, deci deosebit de călduroasă pentru perioada în care ne aflăm. Minimele de temperatură vor fi şi ele pozitive, de la valori cuprinse între 1 şi 4-5 grade, în această dimineaţă, până la valori cuprinse între 3 şi chiar 9 grade în următoarele dimineţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Marinică, meteorolog.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Vremea frumoasă este motiv de îngrijorare, spun specialiştii, care atrag atenţia că seceta din ultima perioadă şi temperaturile ridicate vor face ca producţiile de cereale să fie mai mici chiar şi cu 1,5 tone la hectar.

„În zona Olteniei, putem spune că avem o iarnă atipică deoarece nu am înregistrat prag de zăpadă până la această dată. În schimb, am avut temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, iar vegetaţia s-a dezvoltat mult mai rapid decât era normal. În aceste condiţii şi ghioceii au înflorit. Sigur, este anormal. Este motiv de îngrijorare faptul că la începutul lunii februarie avem această înflorire a ghioceilor, dar perioada de vegetaţie a plantelor îşi urmează cursul firesc în condiţiile date. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cerealele păioase cărora le-a lipsit acel strat de zăpadă. Pot fi diminuate producţiile ce se vor obţine la cerealele păioase cu o tonă, o tonă şi jumătate la hectar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inginerul Viorel Vătămanu, agrometeorolog CMR Oltenia.

De asemenea, producţii scăzute se vor înregistra şi la rapiţa de toamnă, spun agricultorii.

Potrivit specialiştilor, temperaturile din această perioadă sunt cu 5 – 8 grade mai mari faţă de media multianuală a lunii.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.