Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, a semnat astăzi contractul pentru reabilitarea cetății Carsium, proiect realizat cu bani europeni. Valoarea proiectului este de 7,47 milioane de lei. “Cu acest contract, vom reuși să valorificăm cetatea la adevărata sa valoare”, a spus șeful CJC.

Fondurile necesare proiectului sunt asigurate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.1 “Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Operațiunea “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 10,6 milioane lei (fără TVA), din care componența de proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului se ridica la 7,5 milioane lei (fara TVA).

Horia Marius Țuțuianu: “Vom da ordinul de începere a lucrărilor”

“Semnarea acestui contract reprezintă o altă promisiune pe care am facut-o și o onorez. Practic, prin acest proiect vom reuși să valorificăm Cetatea Carsium la adevărata sa valoare. Acest obiectiv are o însemnătate deosebită atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere turistic, mai ales pentru faptul că Cetatea se află pe lista de includere în patrimoniul UNESCO. Vom da ordinul de începere a lucrărilor, pentru ca execuția să poată demara și îmi doresc ca termenele să nu fie depășite. Am încredere că totul va decurge conform graficului și că Cetatea Carsium va fi redată circuitului turistic, cât mai curând posibil”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea, protejarea și punerea în valoare la adevărata dimensiune a Cetății Carsium (Hârșova). Mai exact, lucrările de investiţiei vor fi împărţite în obiective, după cum urmează: obiectivul  Turnul Comandantului, obiectivul Zid Sector Port, obiectivul  Corp Multifuncţional “Conex”, obiectivul  Zid Sector Incinte Vest, Obiectivul  Amenajare de Sit “Conex”, Obiectivul   Împrejmuire “Conex”, Obiectivul  Reţele de utilităţi în incintă.

Durata de execuție a contractului de servicii este de 36 luni, din care proiectare 6 luni și execuție de lucrări 30 luni.

Contractul a fost atribuit prin licitație publică unei asocieri de firme.

Firma câștigătoare este Actaeon Invest S.A – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A”, lider de asociere fiind S.C. Actaeon Invest S.A.

Actaeon Invest SA a fost înfiinţată în mai 2016, are sediul în Braşov, iar din iunie 2016 are punct de lucru şi în Constanţa. Actaeon Invest SA a fost înfiinţată de Mihai Vlad şi Cezar Iulian Vlădoianu, ambii din Constanţa. Mihai Vlad este cunoscut mediului de afaceri datorită firmei Rico SRL, una din abonatele la bugetul de stat, cu zeci de contracte publice, de milioane de euro, dar intrată între timp în insolvenţă.