Sculptori Ovidiu
Sculptori Ovidiu
Timp de o lună, cinci artiști vor sculpta, în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural „Elena Roizen” din orașul Ovidiu, eveniment care va fi prezentat live pe cinci ecrane amenajate în incinta Muzeului de Artă Constanța.

Astăzi, Primăria orașului Ovidiu, în calitate de organizator, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, a dat primei tabere de sculptură cu transmisie live din România, cu o durata de 30 zile, din cadrul proiectului –  Simpozionul „OVIDIENII’’, ediția a IV-a Tabăra de sculptură în piatră pe temă ovidiană.

Astfel, timp de o lună, vizitatorii Muzeului de Artă Constanța vor putea viziona live, pe cele 5 ecrane amplasate în muzeu, performance-ul celor cinci artiști consacrați – Vladlen Babcinețchi, Laurențiu Mogoșanu, Nicolae-Ovidiu Popa, Valentin Vârtosu, Dumitru Verdianu, curator Maria Bilașevschi – care vor sculpta în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural „Elena Roizen” din orașul Ovidiu.

„Astfel, vizitatoriii Muzeului de Artă vor putea să vadă creația din interior, ceva de de regulă nu se întâmplă pentru că suntem obișnuiți să vedem doar produsul artistic și nu artiștii la lucru”, a explicat Leila Munteanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, la începutul evenimentului.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Fiecare artist va prelucra un bloc de piatră brut, de aproximativ doi metri cub, proporțiile blocurilor fiind diferite, în funcție de fiecare proiect în parte.

„Primul scop al taberei este interacțiunea cu cu cei care vor trece pe platoul Centrului Cultural „Elena Roizen”, interacțiune care va însemna atât cioplirea, dar mai ales explicațiile a ceea ce înseamnă sculptura contemporană. Cred că oricine dorește și are o mică aplecare, poate să facă un mic desen la fața locului. Cred că în această lună, atât comunitatea locală, dar și turiștii trebuie să se oprească, dacă nu la Muzeul de Artă pentru a vedea un fenomen live pe care eu nu l-am mai văzut în România, măcar să reușească la Ovidiu, să vadă personalitățile prezente acolo face-to-face”, a precizat, la deschiderea evenimentului curatorul Maria Bilașevschi.

La rândul său, primarul orașului Ovidiu, George Scupra a precizat că nu a riscat nimic atunci când a avut inițiativa de a organiza acest eveniment, al unei tabere de sculptură: „Avem experiență cu Vladlen Babcinețchi (n.r. sculptorul care a realiza creația lui Ovidiu, montată în centrul orașului în 2019) foarte reușită, spunem noi. Nu știm exact ce va ieșit peste 30 de zile. Artiștii sunt consacrați, abia așteptăm să vedem finalul. Ieri am făcut un prim tur cu artiștii în orașul Ovidiu pentru că încă nu am stabilit unde vom monta aceste creații. În funcție de viziunea lor, de forma și varianta finală a operei vom stabili asta. Această tabără de sculptură ne dorim să devină tradiție în timp, sunt premize de viitor pentru că, spre exemplu, în primăvara anului viitor vom deschide castrul roman, acolo poate fi oricând o tabără de creație de sculptură sau pictură”. 

Piatra necesară artiștilor a fost adusă din Viștea, sat din județul Cluj, aparținând de comuna atestat încă din secolul al XIII-lea.

Calcarul Vistea are mai multe avantaje care l-au făcut celebru de-a lungul timpului: culoarea plăcută (alb, galben sau albastru, depinde de cariera extrasă), este durabil și are proprietăți mecanice bune. În plus, este abundent pe dealurile de lângă Cluj. Numele satului Vistea a fost legat, de-a lungul anilor, de piatra naturală care l-a făcut celebru în Europa Centrală și de Sud-Est.

Simpozionul este organizat după modelul taberelor de sculptură internaționale consacrate, fiind invitați artiști cu experiență în domeniul sculpturii monumentale. Opera lui Ovidiu va constitui punctul de plecare al acestei tabere de creație.

Libertatea de expresie, spiritul avangardist și bucuria creației vor constitui valorile de bază ale simpozionului, dorindu-se crearea unui nucleu artistic care să promoveze orașul Ovidiu la nivel național și internațional.

Pe tot parcursul acestui proiect, indiferent de categoria de vârstă, puteți lua parte alături de cei 5 artiști la acest proiect cultural inedit, fiind parte activă la crearea acestor opere de artă ce vor fi folosite pentru a înfrumuseța 5 amplasamente de pe domeniul public al orașului Ovidiu.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.