Ministerul Tineretului și Sportului a organizat marți, la Centrul de agrement “New Paradise” din Eforie Sud, deschiderea proiectului național “O șansă pentru tinerii din mediul rural”. La program participă tineri din toate colţurile ţării, aceştia urmând să fie instruiţi pentru a putea dezvolta proiecte şi programe în localităţile lor. 

Proiectul este dezvoltat de MTS în parteneriat cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România, în perioada 20 – 26 august, și are că scop crearea unei rețele de lucrători de tineret în mediul rural, care să contribuie la dezvoltarea proiectelor și politicilor publice dedicate tinerilor din România. 

Concret, 480 tineri de la sate vor învăța, pe parcursul acestui program, cum pot sprijini comunitatea din care provin și cum pot ajuta și alți tineri să-și dezvolte abilitățile și să stimuleze cooperarea și participarea acestora în viața comunității.

Tinerii din mediul rural au participat la deschidere, emoționați și entuziasmați de oportunitatea pe care o vor avea în următoarele zile. „Gândul este să-i provocăm, în primul rând, și să-i formăm ca lucrători de tineret. O să învețe să folosească metode nonformale de învățare – drumeții, cum se organizează o petrecere, cum se organziează un eveniment sportiv sau cultural“, ne-a spus unul dintre coordonatorii echipei de formatori.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

“Când vorbim despre tineri, vorbim despre viitorul acestei țări. Tinerii reprezintă motorul oricărei societăți dezvoltate și le acordăm o importanță deosebită. Realizarea acestui proiect de mare anvergură reprezintă una dintre cele mai importante măsuri pentru tineret ale Programului de Guvernare, care vizează, printre altele, crearea unui program al egalităţii de şanse pentru tinerii proveniţi din medii dezavantajate, cu accent pe tinerii din mediul rural. Bunicii, părinții mei și chiar eu, provenim din mediul rural. Am crescut și trăit la țară, știu ce înseamnă viața la sat și mi-aș fi dorit să fi avut și eu, poate, la 18 ani, oportunitățile și perspectivele pe care astăzi Statul le oferă tinerilor.

Unul dintre cele mai importante proiecte dedicate acestora este cel de aici, unde peste 460 de tineri din mediul rural vor urma programul de formare profesională Lucrător de tineret.
Vreau să mulțumesc autorităților publice locale pentru sprijinul oferit și țin să le urez sutelor de tineri care încep azi cursurile spor la treabă și să aibă parte de o săptămână cât se poate de fructuoasă pentru viitorul lor”, a spus ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei.

La eveniment au fost prezenți ministrul Bogdan Matei, Roxana Mînzatu, Ministrul Fondurilor Europene, secretarul de stat Remus Munteanu, prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, administratorul public al județului Constanța, Mirela Matichescu, directorul Direcției Județene de Tineret și Sport Constanța, Mariana Solomon, dar și alți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

“Finanțăm deja zona de mici afaceri pentru tineri și în rural și în urban”

„Este vorba despre finanțarea centrelor de tineret din mediul rural, pentru că aceștia pleacă în lume după ce face acest curs de lucrători de tineret, la ei acasă, în zonele rurale, unde funcționează grupuri de acțiune locală și acolo vor accesa linii de finanțare pentru amenajarea de centre detinate tinerilor din mediul rural. Noi îi vom sprijini pe partea aceasta de linie de finanțare și nu doar pentru centre de tineret, ci și pentru proiecte care să creeze oportunități la țară, de afaceri. Finanțăm deja zona de mici afaceri pentru tineri și în rural și în urban și acesta este și rostul prezenței noastre aici, să știe ce oportunități de finanțare europeană au la dispoziție pentru misiunea lor, pentru că au o misiune importantă, aceea de a anima zona de tineret. Avem ceva resurse financiare și astăzi, nu pot să vă dau cifre, dar ne vom orienta mai ales spre zona de granturi norvegiene, dar suntem în momentul în care facem programele pentru perioada 2021 – 2027 și asta este cel mai important, pentru că putem să gândim liniile de finanțare pentru zona de tineret“, a declarat Roxata Mînzatu.

“Proiectul „O șansă pentru tinerii din mediul rural” reprezintă un pas important în pregătirea tinerilor interesați de evoluția personală. Cred că este esențial ca generația tânără să fie abordată într-un mod profesionist, clar și totodată modern”, a precizat administratorul public al județului Constanța, Mirela Matichescu, prezentă la eveniment.

Tabăra organizată la Centrul de Agrement “New Paradise” din Eforie Sud se va încheia pe 26 august.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar