Muftiatul Cultului Musulman a primit undă verde de la Primăria Constanța pentru înființarea unui Institut Teologic Confesional
Cultură
Muftiatul Cultului Musulman a făcut un pas semnificativ în dezvoltarea unui proiect important pentru comunitatea musulmană din România. Astăzi, Primăria municipiului Constanța a eliberat autorizația de construire pentru un imobil situat pe bulevardul I.G. Duca, la colț cu strada Constantin Brătescu. În prezent, pe acest teren se află o clădire cu funcțiune de locuință la parter, magazie și spațiu comercial.
Conform autorizației eliberate, un corp al clădirii va fi desființat, vor fi efectuate modificări interioare, iar imobilul va fi extins și va schimba destinația din centru comercial în sediu administrativ și social. Proiectul prevede amenajarea unui sediu administrativ, a unui spațiu destinat asistenței sociale pentru persoanele nevoiașe și înființarea unui Institut Teologic Confesional specific Cultului Musulman.
Demersurile pentru acest proiect au început încă din începutul acestui an, iar certificatul de urbanism a fost obținut în luna iulie. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murad, a declarat la momentul respectiv pentru Ziarul Amprenta că, pe lângă sediul social pentru asistență socială și oferirea de mese calde, partea educațională este un element esențial al proiectului. În acest sens, se speră ca institutul teologic să fie înființat cât mai curând.
Imobilul aflat la intersecția străzilor I.G. Duca și Constantin Brătescu este construit pe o suprafață de aproape 1.500 mp și face parte din patrimoniul Muftiatului Cultului Musulman din România din anii ’90. Clădirea, construită în anii ’50, este considerată monument istoric.
Având în vedere că zona este un sit arheologic, Comisia Regională a recomandat menținerea fațadei, iar Muftiatul a acceptat să respecte această sugestie, renunțând astfel la demolare.
Muftiatul are intenția de a accelera derularea lucrărilor pentru a înființa cât mai curând Institutul Teologic Confesional al comunității musulmane. Suprafața terenului, de aproape 1.500 mp, va sprijini realizarea tuturor proiectelor propuse.
Citește și: