Cultura la Cumpăna a fost din nou ridicată la rang de artă. Numai că de această dată ștacheta a fost ridicată și mai sus prin prezența pe scena casei de cultură din comună a doi mari artiști internaționali veniți să își arate talentul în fața unei săli arhipline. Evenimentul desfășurat vineri seara a inclus și proiecția filmului documentar “Muzica rănilor de război” care prezintă personalitatea lui George Enescu într-o ipostază inedită. În film, muzica marelui George Enescu răsună chiar din acordurile viorii care i-a aparținut, mânuite magistral de artistul Sabin Penea. 

Realizat în cadrul unui proiect al Asociaţiei pentru Educaţie şi Sănătate “Mens Sana”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, filmul “Muzica rănilor de război” prezentat în urmă cu trei săptămâni și la Constanța, spune povestea uneia dintre cele mai importante prezenţe din cultura românească – George Enescu -, evocând perioada 1912 – 1918, înainte şi în timpul Primului Război Mondial, când marele compozitor s-a implicat activ în sprijinirea oamenilor afectaţi de prima conflagraţie mondială.

Regia filmului este semnată de Tiberiu Rotărescu, scenariul îi aparţine Marilenei Stănescu, narator fiind actorul Marius Manole. La reuşita documentarului şi-a adus contribuţia şi violonistul Sabin Penea, cel care a interpretat melodiile din coloana sonoră a filmului, cântând pe vioara Paul Kaul, care aparţine marelui Enescu, aflată în patrimoniul muzeului ce îi poartă numele, din Capitală. De asemenea, Eliza Gabriela Pucheanu este artista care cântă în film la pianul ce i-a aparținut marelui George Enescu și pe care în această seară, cumpănenii au putut să o asculte și să o aplaude la reala sa valoare.

Violonistul Sabin Penea, alături de colega sa, Eliza Gabriela Pucheanu, au transformat, prin muzica lor, o seară obișnuită într-una spectaculoasă. Talentul celor doi tineri remarcabili și apreciați la nivel mondial pentru talentul ce îl valorifică pe zi ce trece mai mult au fost aplaudați după fiecare reprezentanție dăruită publicului din Cumpăna. Cu atât mai mult cu cât tânărul Sabin Penea este cumpănean. Familia acestuia s-a mutat în Cumpăna în urma cu câțiva ani, atunci când tânărul artist a plecat la studii în capitală, iar mai apoi la Viena. Din repertoriul prezentat la Cumpăna de cei doi tineri extrem de talentați a continut compozitii semnate George Enescu si nu numai: George Enescu: Adagio, Hora Unirii, Sonata a II-a, pian și vioară, Lăutarul; Ciprian Porumbescu – Balada; A. Ginastera – Tanza; E. Elgar – Salut D’Amour.

Un Centru Multifuncțional de Tineret va fi realizat în Cumpăna

“Îi rog pe dascălii din sală să îi învețe pe copii să iubească muzica clasică așa cum a fost prezentată în această seară”, le-a spus primarul Mariana Gâju celor prezenți la finalul manifestării artistice.

De asemenea, în semn de apreciere și respect pentru arta pe care o promovează și o studiază în marile universități ale lunii, administrația locală din Cumpăna le-a înmânat celor doi artiști diplome de excelență.

“Noi, comunitatea din Cumpăna, oamenii de cultură din municipiul și județul Constanța îi primim cu brațele deschise pe cei doi artiști. Astăzi, la Cumpăna este o altfel de activitate culturală față de cum sunteți obișnuiți. Acest eveniment este ca un preambul al construirii Centrului Multifuncțional de Tineret din Comuna Cumpăna care se va continua în acest an. Vom încuraja și vom susține în egală măsură prezența artiștilor adevărați la noi în comună și nu numai”, a mai spus primarul Mariana Gâju.

La final, artistul ne-a declarat că în comunitatea din Cumpăna s-a simțit excelent, a fost primit cu multă căldură și s-a simțit bucuros ca a adus muzica sa unei comunități familiale:

“O serie de întâmplări fericite au făcut ca la lansarea filmului la Constanța să fie și tatăl meu și doamna primar, ocazie cu care s-au legat ideile că cel care interpretează muzica din film este cumpănean și atunci i-a spus tatălui meu că neapărat trebuie să se întâmple ceva ca să putem face acest eveniment și aici. Apoi printr-o întâmplare, ocazia a venit mult mai repede decât mă așteptam și am fost nevoit să ajung mai repede acasă din Austria. De fiecare dată când ajung într-o comunitate mică este o mare bucurie pentru că am un sentiment că am ocazia să fac ceva special pentru acei oameni. Mă simt ca un magician pentru că am mult mai multă libertate, pot să-mi aleg un repertoriu strict după considerente emoționale. Este un loc unde cu adevărat poți să ai libertate, mai ales ca muzician de muzică clasică pentru că de obicei ești constrâns de diferite considerente”, ne-a spus artistul Sabin Penea, seara trecută, la Cumpăna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.