Insolvența Damen: Se așteaptă decizii CRUCIALE astăzi, de la Tribunalul Constanța, unde a fost contestat tabelul preliminar al datoriilor

Economie
Decizii cruciale în ce privește insolvența Damen Shipyards Mangalia se așteaptă astăzi, 11 februarie 2025, de la Secția a II-a Civilă a Tribunalului Constanța, instanță care analizează contestațiile formulate în legătură cu desfășurarea procedurii.
Contestațiile de care trebuie să se pronunțe astăzi judecătorii Tribunalului vizează atât Tabelul preliminar al creditorilor publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 14642 din 23 august 2024, dar și Raportul de activitate publicat în BPI nr. 16563 din 25 septembrie 2024.
Astfel, judecătorii trebuie să se pronunțe astăzi cu privire la contestațiile la Tabelul preliminar al creditorilor formulate de șantierul din Mangalia (cu privire la datoria stabilită pentru Biamar Focus SRL), Șantierul Naval Damen Galați SA și Damen Workforce Romania SRL.
De asemenea, instanța este așteptată să se pronunțe și cu privire la contestația la Raportul de activitate publicat la finele lunii septembrie 2024, contestația fiind formulată de Statul Român, prin asociatul majoritar al șantierului din Mangalia, respectiv Șantierul Naval 2 Mai SA.
Tribunalul Constanța a anulat vânzarea bunurilor Damen
Amintim că Tribunalul Constanța a admis alte contestații formulate cu privire la desfășurarea procedurii insolvenței pentru compania din Mangalia, judecătorii hotărând în primă instanță să anuleze vânzarea bunurilor șantierului.
Detalii despre decizia Tribunalului pot fi consultate aici.
Statul Român va prelua acțiunile grupului olandez, a anunțat ministrul Economiei
Tot pentru a contextualiza, amintim că nu mai departe de vineri, 7 februarie 2025, în urma protestului angajaților șantierului naval din Mangalia la București, ministrul Economiei Bogdan Ivan a anunțat că s-a ajuns la un acord cu grupul olandez Damen, urmând ca acesta din urmă să se retragă din șantier, iar Statul Român să preia pachetul de acțiuni.
Cu aceeași ocazie, ministrul a mai precizat că Statul Român se află în discuții avansate cu șase posibili investitori pentru un parteneriat vizând șantierul de la Mangalia.
Detalii despre declarațiile ministrului și rezultatele protestului angajaților Damen pot fi consultate aici și aici.
Trei contestații la Tabelul creditorilor și una la Raportul de activitate
Pentru a reveni la deciziile care se așteaptă astăzi de la Tribunalul Constanța, primul dintre dosare are indicativul 3753/118/2024/a23 și cuprinde, așa cum menționam anterior, contestația formulată de Damen Shipyards Mangalia SA la Tabelul preliminar al creditorilor în legătură cu datoria față de Biamar Focus SRL.
Cel de-al doilea dosar are indicativul 3753/118/2024/a35 și cuprinde contestația formulată de Șantierul Naval Damen Galați SA cu privire la suma cu care a fost înscrisă în Tabelul preliminar al creditorilor companiei din Mangalia.
Cea de-a treia contestație vizând tabelul cu privire la care se va pronunța astăzi Tribunalul Constanța este cuprinsă în dosarul 3753/118/2024/a36, fiind formulată de Damen Workforce Romania SRL, de asemenea creditor al societății intrate în insolvență.
În final, contestația vizând Raportul de activitate publicat în BPI la finele lunii septembrie 2024 a fost formulată de Statul Român, prin acționarul majoritar Șantierul Naval 2 Mai SA, controlat de Ministerul Economiei.
Dosarul are indicativul 3753/118/2024/a43 și se află, de asemenea, în atenția Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
În toate cele patru dosare cuprinzând contestațiile, la finele lunii ianuarie 2025, Tribunalul Constanța a amânat pronunțarea hotărârilor pentru astăzi, 11 februarie 2025.
Hotărârile ce vor fi luate de judecătorii Secției a II-a Civile a Tribunalului vor putea fi ulterior atacate la Curtea de Apel Constanța, instanța de control judiciar în cauză.
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă judecătorii se vor pronunța astăzi cu privire la cele patru contestații sau dacă instanța va amâna iaar pronunțarea unei hotărâri.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
MOTIVARE Tribunalul Constanța explică de ce A ANULAT vânzarea bunurilor Damen Shipayrds Mangalia