Rompetrol Energy - Turbine
Rompetrol Energy - Turbine
Rompetrol Energy anunță livrarea celor două turbine de gaz Siemens, care urmează să fie montate și pregătite pentru integrarea în noua centrală pe cogenerare, din proximitatea rafinăriei Petromidia Năvodari.

Echipamentele reprezintă principalele piese tehnologice din ansamblul pe care Rompetrol Energy îl va opera începând cu anul viitor.

Montarea turbinelor reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în continuarea proiectului, unul de mare anvergură și care ne va permite să fim o soluție energetică viabilă pentru platforma Petromidia, dar și pentru Sistemul Energetic Național. Prin configurația lor, turbinele ne vor asigura randamentele operaționale optime, iar tehnologia folosită este de ultimă generație”, a declarat Boris Bucur, Director General al Rompetrol Energy.

Turbinele SGT-750 sunt produse în fabrica Siemens din Finspang, aduse pe cale maritimă din Suedia, iar folosirea lor în România reprezintă o premieră. Fiecare echipament funcționează pe gaz natural, are o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh și generează peste 37 de MWh de energie.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Eficiența sporită a turbinelor folosite de Rompetrol Energy este certificată și prin rata scăzută de intervenție garantată de producător, care arată că, într-un ciclu de 17 ani de funcționare, echipamentele vor avea nevoie de doar 17 zile de mentenanță.

Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Totodată, cu ajutorul turbinelor, activitatea de producție a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.

În acest moment, proiectul se află în faza de execuție cu un progres de 84% în partea de proiectare și aprovizionare cu echipamente, iar construcția propriu-zisă a ansamblului tehnologic depășește 27%.

Actualii indicatori sunt în graficul de execuție agreat de Rompetrol Energy și contractorul general al lucrărilor, Calik Enerji, astfel că va fi respectat termenul de finalizare – 31 iulie 2023.

Proiectul, în valoare de peste 140 de milioane de dolari, este finanțat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) și va genera, anual, circa 11 milioane de dolari în impozite plătite către bugetul de stat. Investiția este una de tip brownfield și va integra activele Uzinei Termoelectrica Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.

Compania Rompetrol Energy, operatorul viitoarei centrale pe cogenerare, este detinuță majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

Citește și:

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.