La Uzina Mecanică București (UMB) a fost prezentată oficial, miercuri, hala în care General Dynamics va produce și asambla transportoarele blindate Piranha 5. Este vorba despre 227 de mașini de luptă contractate de statul român pentru Armată pe circa 900 de milioane de euro. Contractul e în întârziere, iar americanii au plătit deja penalități de circa 8 milioane de euro, dar primele transportoare produse în Elveția au ajuns în România unde vor fi asamblate și predate Armatei până în februarie 2020. Va urma apoi un transfer tehnologic la UMB iar 191 de transportoare vor fi produse și asamblate cu totul în România.

Primele transportoare blindate Piranha 5, din cadrul primei tranșe de 36 de unități inițial fabricate în Elveția de Mowag, au fost aduse în România la UMB într-o nouă hală unde sunt asamblate și pe care sunt montate turela și tunul – componente produse în România la o fabrică din Măgurele de către israelienii de la Elbit.
România a semnat deja de aproape doi ani un contract cu General Dynamics de circa 900 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha 5. Primele 36 sunt produse în Elveția la Mowag, dar asamblate în România începând de acum. Restul de 191 ar urma să fie produse și asamblate complet în țara noastră. În plus, pe lângă transportoarele în sine, România produce și turela la o fabrică din Măgurele a israelienilor de la Elbit.

Primele transportoare Piranha 5 trebuiau livrate Armatei încă din ianuarie, dar implementarea contractului a fost întârziată, iar MApN a penalizat producătorul cu o factură de 8,5 milioane de dolari, factură plătită între timp.

Primul lot de 36 de vehicule blindate Piranha 5 vor fi livrate până la sfârşitul lunii februarie 202, a anunţat miercuri ministrul Apărării la evenimentul de la UMB.

Pe lângă fabrica de la UMB, va exista și o secție de mentenanţă a vehiculelor militare astfel încât și alte Piranha 5 şi alte forţe militare care pot fi întreţinute chiar aici la Uzina Mecanică Bucureşti pot să vină, a declarat miercuri Virgil Daniel Popescu, ministrul Economiei

Acesta a spus că scopul este ca în România, Uzina Mecanică București să producă viitoarele transportoare blindate Piranha 5 dar nu numai pentru Armata Română.

Sursa: Hotnews

Sursa foto:  General Dynamics European Land Systems