Hotelul Rex Mamaia
Hotelul Rex Mamaia
Rex Mamaia SRL intenționează să modernizeze și să schimbe destinația celebrului hotel din stațiune în spații locative, respectiv apartamente de vacanță. În acest sens a solicitat autorității locale constănțene un certificat de urbanism pentru începerea demersurilor în acest sens. 

Autoritățile locale constănțene au transmis însă solicitantului că pentru proiectul de consolidare, refacere fațadă, recompartimentare interioară, compartimentare mansardă existentă în spații locative și reconversie funcțională hotel în clădire cu funcțiuni mixte – apartamente de vacanță, comerț și servicii trebuiesc îndeplinite mai întâi diferite condiții.

Astfel, potrivit datelor transmise solicitantului, autoritățile publice locale vor condiționa autorizarea investitiilor în zonele de protecție ale monumentelor istorice de elaborarea și aprobarea unui Plan urbanistic de Detaliu, cu avizul Direcției de Cultură a Județului Constanța.

Hotelul este abandonat din 2011 de când acoperișul a fost cuprins de flăcări în urma unui incendiu.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

REX MAMAIA SRL, societate ce deține în prezent Hotelul Rex din Mamaia, aparțin Zincăi Palade, mama celei care a negociat și în trecut vânzarea imobilului, Carmen Palade (fosta soție a lui Dan Adamescu, decedat în 2017), și bunica lui Rani Palade, fiul din prima căsătorie a fostei doamne Adamescu.

Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 22 mai 2023, Zinca Palade este asociatul majoritar al societății REX MAMAIA SRL și deține 98% din acțiuni. Carmen Adamescu (Palade) și Rani Palade dețin fiecare câte 1%.

Firma, înființată în 1996, are sediul în București, strada Gheorghe Manu 1,etaj 2 Apt. 12 iar în 2021 a raportat o cifră de afaceri de 257 287 lei și patru angajați.

Rex Mamaia SRL
Rex Mamaia SRL

Reamintim că la începutul anului 2022 existau discuții legate de faptul că dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, este interesat să cumpere hotelul Rex din Mamaia de la familia lui Carmen Palade, fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu.

Hagag Development Europe va face achiziția prin intermediul noii sale firme, Hagag Rex Mamaia SRL, iar suma la care se va vinde hotelul se pare că este de 13,3 milioane de euro.

La finalul anului 2022, în decembrie, se vorbea despre faptul că preţul agreat de Hagag şi familia lui Carmen Palade va fi achitat în șase rate, pe măsură ce sunt îndeplinite o serie de condiţii.

Până la finalul lui 2022 fuseseră achitate primele trei rate în valoare de 1,54 milioane euro, ultima chiar după ce Primăria Constanţei şi Ministerul Culturii şi-au declinat dreptul de preempţiune asupra hotelului Rex, din motive financiare.

HAGAG REX MAMAIA SRL, care are ca obiect de activitate „Dezvoltare (promovare) imobiliară”, a fost înființată în noiembrie 2021,  PINAMA INVESTMENTS LTD fiind asociat unic iar adminsitratori – Tetelman Ziv Asher, cetățean români și pe Machat Shahar – cetățean israelian.

Beneficiarii firmei sunt cetățenii israelieni Machat Shahar și Yizhaq Hajaj.

Ultima ofertă de cumpărare a hotelului Rex, făcută de George Becali

Omul de afaceri George Becali a făcut ultima ofertă publică pentru achiziția fostului hotel de cinci stele de la malul mării, în valoare de circa 10 milioane de euro în 2018, însă a renunțat să mai cumpere proprietatea din cauza „situației complicate a actelor“, potrivit surselor Profit.ro.

Investițiile în renovarea hotelului, afectat de un incendiu în 2011, erau estimate în trecut  la 8-10 milioane de euro.

Istoria Rex

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat hotelul Rex, în 2006, cu circa 10 milioane de euro de la Viorel Păunescu.

În 2011, când acoperișul Rex a fost cuprins de flăcări, fostul proprietar, Viorel Păunescu, a deschis, în imediata vecinătate, pe un teren care aparținuse pe vremuri firmei care deținea hotelul, un complex imobiliar de lux, Caelia.

După incendiu, familia Adamescu a vorbit de investiții de câteva milioane de euro în modernizarea acestuia, Rex urmând să fie redeschis în 2014. Au urmat problemele cu justiția ale lui Dan Adamescu, iar hotelul n-a mai fost niciodată deschis. Între timp, pe litoral s-au impus alte branduri care atrag turiștii de lux.

Lucrările la hotelul Rex, pornite în 1936

Construcția hotelului Rex, amplasat la câteva zeci de metri de plajă, a fost pornită în 1936 de către însuși regele Carol al II-lea. A fost inaugurat doi ani mai târziu, fiind considerat încă de pe atunci un hotel de lux.

Spre finalul celui De-al Doilea Război Mondial, numele hotelului a fost schimbat în Casa de Odihnă 1 Mai, iar 15 ani mai târziu a fost rebotezat International, și cu acest nume a funcționat până în ’90, când a revenit la denumirea inițială de Grand Hotel Rex. Tot în anii ’90 hotelul a fost preluat de Viorel Păunescu.

Hotelul Rex are o suprafaţă construită totală de circa 14.000 de metri pătraţi, plus două clădiri de 100 de metri pătraţi destinate depozitării, situate pe un teren cu o suprafaţă de circa 7.000 de metri pătraţi şi o parcare de 345 de metri pătraţi.

Citește și:

Hagag interesat să cumpere hotelul Rex din Mamaia de la moștenitorii lui Dan Adamescu

Primăria Constanța NU e interesată de exercitarea dreptului de preempțiune asupra hotelului Rex din Mamaia

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.