Lansarea proiectului
Lansarea proiectului "O șansă la o viață normală" destinat elevilor ucrainieni
Astăzi, la Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța a avut loc un moment important din viața comunității locale care, de mai bine de șase luni, sprijină integrarea copiilor refugiați ucraineni în școlile constănțene. 

După o lungă perioadă în care s-au eforturi comune, astăzi, la Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța a avut loc deschiderea oficială a proiectului „O șansă la o viață normală”. Proiectul este inițiat de Primăria Municipiului Constanța și are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor ucraineni refugiați la educație, dar și sprijinirea acestora pentru a face față mai ușor situației dificile prin care trec.

În sprijinul proiectului derulat la Școala nr. 40 și în alte trei școli din Constanța – Școala Gimnazială nr. 11 (4 clase), Școala Gimnazială nr. 6 (4 clase) și Școala Gimnazială nr. 16 (5 clase) din municipiu – au venit și World Vision România care, de la începutul conflictului din Ucraina, și-au concentrat eforturile și pentru susținerea și ajutorul refugiaților adulți și copii. Parteneri în acest proiect sunt și JRS România.

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a fost prezent astăzi la inaugurarea proiectului de la Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu”, unitate de învățământ unde au fost formate cinci clase cu elevi ucrainieni.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Reprezentantul autorității locale a stat de vorbă cu elevii beneficiari ai proiectului care i-au împărtășit experiențele lor legate de integrarea în comunitata locală, dar și în școala constănțeană, după ce au fost nevoiți să-și părăsească casele din Ucraina:

„Acest proiect este o șansă de care beneficiază copiii ucraineni din comunitatea noastră la educație, ei vor avea un sprijin de la societatea noastră pentru a trece mai ușor peste trauma părăsirii țării lor. De fapt este un sprijin și pentru familiile acestora, ca ei să devină parte din comunitate. Acum suntem într-una din cele patru școli beneficiare a acestui proiect, aici sunt peste 125 de copii. Întreg proiectul se desfășoară pe un an de zile și beneficiarii sunt aproximativ 600 de copii. Elevii au profesori ucraineni care special au intrat în acest proiect. Noi, municipalitatea, i-am spus la masă pe cei de la World Vision, GRS, Fundația Pontica și ISJ Constanța pentru a lucra împreună în sprijinul copiilor. Am făcut practic un hub educativ. Suntem astăzi, aici, să le arătăm sprijinul necondiționat și faptul că nouă ne pasă de ceea ce ei simt. Astăzi și de acum încolo, cât timp va fi nevoie, aici, la Constanța, vor găsi o casă”, a precizat viceprimarul Ionuț Rusu la deschiderea evenimentului.

„Acomoarea s-a produs foarte bine, copiii s-au simțit foarte integrați. Astăzi au avut activități comune, printre care și unele în sala de sport a unității noastre de învățământ. Sperăm să avem tot mai multe activități interesante din punct de vedere cultural, care să ne îmbunătățească perceția unora față de ceilalți, cât și schimburi la nivelul cadrelor didactice”, a precizat directorul instituției de învățământ, Ana Mihaela Sita.

În anul școlar precedent, Inspectoratul Școlar județean Constanța a încercat să îi integreze pe elevii ucrainieni în clasele deja formate care îi puteau primi, însă succesul inițiativei nu a fost unul atât de mare precum se preconizează a fi aceasta:

„Este un proiect pe care ne bucurăm că am reușit să îl implementăm. În sprijinul copiilor ucraineni am găsit această modalitate de a-i aduce în școală pe copii și de a găsi această apropiere sufletească, de a continua, pe cât posibil ceea ce a rămas în urmă în Ucraina. Le dăm posibilitatea de a se simți în siguranță, apreciați, alături de copiii din România.

Copiii ucraineni au dorit să aibă acest tip de activități extrașcolare derulate într-un spațiu al unei școli. Este foarte important că am găsit această formă juridică prin care să îi sprijinim. A fost un vid procedural, dacă putem să-i spunem așa, nu a găsit o modalitate prin care să ne asumăm ca parteneri în trecut. La școala nr. 11 a fost o primă încercare cu acest nou proiect”, a declarat inspectorul șef al ISJ Constanța, Sorin Mihai.

La evenimentul de astăzi a participat și Alin Vintilă, directorul Fundației Pontica, care a vorbit despre ajutorul cu care Fundația vine în cadrul acestui proiect, dar și despre sprijinul pe care autoritatea locală îl oferă în continuare vecinilor ucraineni:

„Fundația Pontica are în program multe acțiuni de ajutorare a refugiaților ucraineni din Constanța. Ne-am alăturat acestui prooiect cu o subvenție pe care școlile o folosesc pentru plata facturilor la utilități a școlilor care găzduiesc acest program. Ajutând acest proiect, ajutăm și elevii români care învață în acest școli„, a precizat Alin Vintilă, directorul Fundației Pontica.

Alin Vintilă a mai adăugat și faptul că, în această perioadă, Fundația Pontica derulează o altă acțiune de sprijinire a populației din Odesa spre care vor pleca, zilele următoare, 50 de generatoare.

World Vision România, prin Răzvan Nicola, coordonatorul Filialei de la Constanța, partenerul de bază în cadrul acestui proiect a evidențiat faptul că și copiii români sunt beneficiari indirecți:

„Suntem în acest proiect o echipă de oameni binevoitori care vor să facă lucruri pentru copii. Pe lângă copiii ucrainieni, de aceste proiecte beneficiază și comunitatea locală. Sunt bani de salarii care vin în comunitatea locală, iar infrastructura de educație este sprijinită. Și pe termen lung World Vision România va avea din ce în ce mai multe proiecte la Constanța și sperăm să aducem o schimbare cât mai mare”.

La finalul evenimentului elevii le-au dăruit oaspeților desene pe care le-au realizat special cu această ocazie, în semn de recunoștință față de eforturile pe care le fac pentru integrarea cât mai bună în comunitatea din Constanța.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.