USR propune un pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor în spitalele de psihiatrie din țară

Reprezentanții USR propun o serie de măsuri care să rezolve problemele din spitale de psihiatrie din țară. Printre soluțiile cu care vine partidul se numără construirea unor sisteme rezidențiale nespitalicești care să faciliteze utilizarea serviciilor de psihoterapie în grup, scrie Mediafax.

USR amintește de ultimul raport al Avocatului Poporului care arată dezastrul din spitalele de psihiatrie din țară: pacienții dorm pe bucăți de burete în loc de pernă, femeile și bărbații împart aceleași toalete, le lipsesc medicamente și personal medical este insuficient în comparație cu numărul pacienților, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Formațiunea condusă de Dan Barna precizează că problemele din spitale sunt grave, însă există și o indiferență a celor care conduc Ministerul Sănătății față de pacienții români.

Sursa citată adaugă că nu este o problemă de bani, deoarece fonduri există, dar că nu sunt alocate unde trebuie.

România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, când vine vorba despre banii alocați sănătății, media europeană este de 10% din PIB, țara noastră alocă puțin peste 5%, mai menționează USR.

„Deși sănătatea mintală reprezintă o prioritate la nivel european, decidenții din România nu au făcut mai nimic pentru soarta semenilor noștri vulnerabili. Aceștia sunt “depozitați” în condiții insalubre. Infrastructura de sănătate mintală este precară: supra-aglomerare, personal insuficient – situație compensată prin recurgerea la imobilizări excesive și necorespunzătoare, condiții precare de igienă, proceduri de supraveghere și de intervenție în criză inadecvat aplicate. Sistemele rezidenţiale nespitaliceşti sunt rareori utilizate pentru ameliorarea sănătăţii mintale a pacienţilor. Nici vorbă de spații personalizate, de separare pe sexe, de standarde minimale măcar ale condițiilor hoteliere. Recentul raport al Avocatului Poporului radiografiază această realitate crudă din spatele zidurilor, de cele mai multe ori scorojite.